Székelyek a budapesti turisztikai seregszemlén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Székelyföld is képviseltette magát a március 3-5 között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén. Az Utazás 2017 elnevezésű turisztikai rendezvényen Kovászna, Hargita és Maros megyék turisztikai egyesületei népszerűsítik a térség idegenforgalmi ajánlatait.

Az idén 40. alkalommal megszervezett eseménynek helyet adó Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a látogatók 23 ország 300 kiállítójának ajánlataiból válogathatnak. Az országos képviselet mellett, amely a román turisztikai minisztériumnak köszönhető fontos, hogy Magyarország piacvezető turisztikai kiállításán Székelyföldet idén új arculattal, közös standdal reklámozzuk – fogalmazott Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója.

„A külföldi turista azért utazik Székelyföldre, hogy olyan élményekben és programokban legyen része, amelyet otthon nincs lehetősége megtapasztalni. Éppen ezért a magyarországi turisták főként a háromszéki mofetták és gyógykezelési lehetőségek felől érdeklődnek, elmondásuk szerint kirándulásuk során szívesen látogatnak el a háromszéki épített örökségekhez, kúriákhoz, kastélyokhoz. Főként a falusi és egyben gyerekbarát szálláshelyeket részesítik előnyben a szállodákkal és hotelekkel szemben, valamint nyitottak a szervezett programok és kulturális rendezvények iránt. A virtuális szemüvegeken keresztül bemutattuk az érdeklődőknek Háromszék hét csodáját, a kicsik pedig a kifestők és a kirakósok révén megismerhették térségünk néhány jellegzetességét” – tette hozzá az igazgató.

A budapesti Hungexpón Hargita megyét a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás képviseli, melynek alapító tagja Hargita Megye Tanácsa. A társulás munkatársai a megyét népszerűsítő katalógusokat állítottak ki, illetve programcsomagokat és kedvezményeket kínálnak.

A mostani kiállításra ötnapos húsvéti programcsomagot vittek, amely a hagyományos foglalkozásokat, mint például a tojásfestés, de a kikapcsolódást, így a wellnesst is magába foglalja. Erre a programcsomagra kedvezményt is ajánlanak, aki most megvásárolja, 10%-al kevesebbet fizet érte, ismertette a részleteket Mezey Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója. A „Sóvidék”-et is magába foglaló csomagot is ajánlanak. Az egyesület képviselői a Bike Expo-n is jelen vannak, ahol a gyilkos- tói Via Ferratat és egyéb biciklitúrákat ajánlanak, azt remélve, hogy ezek népszerűsítésével több biciklitúrát kedvelő turista várható a nyáron Hargita megyébe, mondta Mezey Zsolt.

„Mindig nagy az érdeklődés a székelyföldi szálláslehetőségek, programok, rendezvények iránt a magyarországiak körében. Ezeknek a kiállításoknak a célja a vendégéjszakák növelése, és ezáltal munkahelyek teremtése a szülőföldön való megélhetés biztosítására. Néhány éve már jelen vagyunk ezeken a kiállításokon a helyi turizmus fejlesztése és a tartós regionális turizmus népszerűsítése érdekében „ – tette hozzá a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója.

Maros megye turisztikai stratégiájában kiemelt jelentőségű a megyébe látogató magyarországi turisták számának a növelése, éppen ezért tartja fontosnak Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, hogy a megye jelen legyen a budapesti Utazás 2017 kiállításon, amely Magyarország piacvezető turisztikai rendezvénye.

Jelenleg is igen nagyszámú magyarországi turista érkezik Maros megyébe, és többségük nem csak a mi látnivalóinkra kíváncsi, hanem tovább utazik Hargita vagy Kovászna megyébe, hogy minél többet lásson Székelyföldből. Ez is azt mutatja, hogy a három megyének érdemes közös turisztikai fejlesztésekben gondolkodnia, illetve egy székelyföldi célpont kidolgozásával erősíthetjük a közös márkanevet és hatékonyabbá tehetjük a régió látnivalóinak és turisztikai programjainak a népszerűsítését. Ennek érdekében már történtek lépések, de folytatnunk kell az együttműködést, mert bőven van még teendő. Tekintettel arra, hogy Maros megye területének csak egy része tartozik a történelmi Székelyföldhöz, a megye látnivalóit egy másik standon is népszerűsítjük, a romániai turisztikai minisztérium standjánál. A budapesti vásárra főként Marosvásárhelyről, Szovátáról és Segesvárról szóló anyagokat hoztunk, illetve a fürdővárosi és vidéki kikapcsolódási lehetőségeket ismertetjük, valamint a természeti turizmust” – emelte ki a budapesti Utazás 2017 nevű vásáron részt vevő Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy