Megalakult Hargita Megye Gazdasági Tanácsadó Testülete

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A megye gazdasági fellendítését célzó fórum

Megalakult Hargita Megye Gazdasági Tanácsadó Testülete

Május 18- án Hargita Megye Tanácsának székhelyén sor került  Hargita Megye Gazdasági Tanácsadó Testületének alapító ülésére. Jelen voltak a megye gazdaságában szerepet játszó intézmények képviselői, helyi vállalkozók, Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér a megyei tanács alelnöke, Korodi Attila, Antal István és Moldován József parlamenti képviselők, Tánczos Barna szenátor, a megye gazdasági jólétét fontosnak tartó személyek.

Borboly Csaba üdvözölte a jelenlevőket és megtisztelőnek érezte egy ilyen meghatározó esemény házigazdájának lenni. „A helyi autonómia hiánya gyakran meggátol az olyan tevékenységek és megyei tanácshatározatok megvalósításában, amelyek előmozdítanák a megye gazdaságát. Habár Románia Alkotmánya szavatolja a helyi autonómiát, naponta jogi akadályokba ütközünk, és nem tudunk kedvező gazdasági környezetet biztosítani a befektetőknek”, mondta Borboly Csaba. Kiegészítésképpen javasolta levélben kérni a Romániai Megyei Tanácsok Országos Egyesületétől az ide vonatkozó törvénykezés módosítását és a megye gazdaságának fellendítése érdekében felhatalmazni a megyei tanácsokat.

Barabás Csaba, a megyei tanácsnak alárendelt Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója, együttműködéssel elfogadott, a befektetőket kedvezően érintő javaslatok elfogadására hozott fel példákat az ország különböző megyéiből és helységeiből. Tánczos Barna szenátor, a gyűlés moderátora szerint „szükség van egy fórumra, ahol megvitathatjuk és megoldást találhatunk a vállalkozók gondjaira. Nap mint nap megállapíthatom, hogy léteznek lehetőségek, amelyekkel jó irányban befolyásolható megyénk gazdasági élete”. Kifejtve véleményét a javaslattal kapcsolatban, Korodi Attila elmondta, hogy szükség van olyan újító javaslatokra, amelyeket az inkubátorházakkal közösen valósítanak meg. Ugyanakkor fontosnak tartotta a szakoktatás átszervezését és ezen belül a technikai berendezés felújítását, egy vállalkozói fejlesztési alap létrehozását, amely támogatást biztosít összhangban a helyi stratégiával, valamint nagyvállalatok létrehozását, amelyek a kis helyi beszállítók minőségi termékeit igénylik.

Megbeszélésre került a munkanélküliségi ráta, a szakképzett személyzet hiánya bizonyos mesterségekben, a fiatalok elvándorlása, a magas helyi adók és a kedvezőtlen üzleti feltételek kérdése. A megyei tanfelügyelő helyzetismertetőjéből a jelenlevők megtudhatták, hogy ezreknek lenne lehetősége tanulmányait végigvinni, egy mesterséget kitanulni, a munkapiacon helyet találni a szakképzettségnek köszönhetően és megismerhették a fiatalok elvándorlását megakadályozó módszereket.

A megbeszélés témáját képezte továbbá az egészségügyi biztosítást fizetők és nem fizetők, a semmilyen nyilvántartási rendszerben nem szereplő személyek. Javaslatok hangzottak el ezen személyek bevonására és motiválására helyzetük megváltoztatására, megoldására. Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy az alacsony fizetések miatt nem jelentkeznek a könyvelők a közintézményekhez. A kialakult helyzetre megoldás lenne, ha a fiatalok egyetemi tanulmányaikkal egyidejűleg gyakorlati tapasztalatra is szert tennének opcionális órákon, illetve gyakorlatozással.

Borszéki és gyergyószentmiklósi jó példák ellensúlyozták valamelyest a vitatémákat és mutattak rá, hogyan lehet a fiatalok elvándorlását megakadályozni. Borszéken ajándékba kapnak az itthon maradni vágyó fiatalok építkezési telket; a gyógyfürdőközpont befejezése számottevő munkahelyet biztosít. Gyergyószentmiklóson a „Talentum” program biztosít ösztöndíjat azoknak a tanulni vágyó fiataloknak, akik tanulmányaik befejeztével visszatérnek szülővárosukba dolgozni. Az előadások és vita célja volt megoldást találni a felmerült problémákra. A találkozó végén Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség igazgatója abban az esetben helyezett kilátásba egy újabb hasonló jellegű találkozót, amikor már konkrét eredmények mutathatók fel az elhangzott javaslatokkal kapcsolatban.

Csíkszereda, 2016 május 18.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy