Meggyalázott román emlékművek Hargita megyében, gondosan ápolt magyar emlékművek Neamt megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

profanat-monument-harghitaNemrég láttam az interneten a Hősök Temetőjének meggyalázott központi emlékművét, pont az Első Világháború centenáriumának ünnepét követően. Normális körülmények közt elítéltem volna ezt a gesztust, de őszintén hirtelen sajnálatot éreztem a Hargita megyei magyarok iránt, hogy ilyen kreténekkel kell együtt élniük.

Mivel sajtótrösztünk Neamt, Hargita és Bákó megyéket öleli fel, nem árt ha a Hargita megyei magyarok egy-egy leckét kapnak ilyen esetekkor. Arra kérjük a magyar szélsőséges elemeket, a magyar politikusokat és főleg a normális magyarokat, hogy olvassák tovább és szembesüljenek a szomszédos Neamt megyei nyers valósággal.eroi-romani-si-maghiari

Akárcsak Csíkszeredában, Karácsonykőn (Piatra Neamt) is létezik hősök temetője és emlékműve. A fronton harcoló magyar hősök karácsonykői sírjához soha nem jöttek el sem magyar politikusok, sem magyar szélsőségesek, sem semmilyen magyar nemzetiségű hivatalosság megemlékezni. mindazonáltal a magyarok ezen sírjait gondosan ápolja Karácsonykő városvezetése a város pénzén, a gyerekek virágot visznek a különböző megemlékezések alkalmával, a hatóságok- a megyeelnöktől kezdve vagy a polgármester a magyar nevekkel felírt sírok előtt mondanak megemlékező beszédet és az egész románság tisztelettel adózik a hősöknek: Ion, Gheorghe, Bálint, István, Ferenc, Antal, akik együtt nyugszanak orosz vagy német, a fronton elesett katonákkal.

Büszke vagyok, hogy karácsonykői vagyok, ahogy eszembe jut, hogy tavaly, nem rongálás, hanem az időjárás miatt egy magyar emlékmű köve leesett és a románok milyen haragosak voltak, hogy a városháza és a temető gondnoksága nem léptek közbe azonnal, hanem csak pár nap múltán került az emlékmű darabja a helyére.

Tudom, hogy egyes magyar szélsőségesek nehezen viselik el, de ez az igazság. A magyar hősöket tisztelik, becsülik és őrzik emléküket még ott is ahová magyarok nem teszik a lábukat. Ha egy olyan vidéken, ahol nem laknak magyarok a magyarság egy szimbólumát megrongálnák, a román hatóságok bűnügyi dossziét nyitnának azonnal és mindent megtennének, hogy a tettes előkerüljön és meg legyen büntetve. Ez nem azt jelenti, hogy a csíkszeredai rongálókon bosszút akarunk állni. Távol álljon tőlünk a bosszúállás. Csupán egy kellemetlen igazságra akarunk rávilágítani. Megrongált emlékművek egy városban nem vallanak valami nagy civilizáltságra. Sajnálatos módon a románok leckét adhatnak az emlékművek megőrzéséből és a hősök tiszteletéből, azok nemzetiségétől függetlenül, a Hargita megyei magyaroknak.

Még éltemben szeretném megérni, hogy a romániai magyarokat tápláló széthúzás megszűnjön és a magyar politikusok és hatóságok ugyanolyan természetességgel és büszkeséggel mondjanak megemlékező beszédet a román emlékműveknél, ahogy a Neamt megyei hatóságok teszik azt a magyar emlékműveknél.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy