Monumentele românilor profanate în Harghita iar cele ale maghiarilor atent îngrijite în Neamț

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Recent am văzut pe internet o poza cu monumentul central din Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc profanat după ceremoniile militare pprofanat-monument-harghitarilejuite de Centenarul Primului Război Mondial.
Normal aș fi fi fost tentat să critic acest gest dar, ca sa fiu sincer mi s-a făcut brusc milă de problemele pe care le au maghiarii din Harghita care sunt nevoiți să trăiască cu tot felul de cretini printre ei.
Deoarece trustul nostru de presă acoperă județele Neamț, Harghita și Bacău e bine ca atunci când se întâmplă astfel de evenimente autoritățile de etnie maghiară din Harghita să mai primească câte o lecție, așa că rugăm extremiștii maghiari, politicienii maghiari și mai ales maghiarii care sunt oameni normali, să citească mai departe și să se lovească de un adevăr crunt din județul vecin, Neamț.
La Piatra-Neamț există, ca și la Miercurea Ciuc, un cimitir al eroilor și monumente ale eroilor. Printre mormintele celor care au luptat pe front, la Piatra-Neamț sunt înhumați și eroi maghiari la a căror comemorare nu a venit niciodată nici un politician maghiar, nici un extremist maghiar și nici o oficialitate de etnie maghiară. Cu toate acestea mormintele maghiarilor sunt îngrijite atent pe banii municipalității din Piatra-Neamț, copiii români depun flori la aceste morminte cu ocazia diverselor comemorări, autoritățile din Neamț, începând de la prefect și până la președintele consiliului județean sau primarul, țin discursuri chiar în fața mormintelor cu nume de maghiari și absolut toată suflarea românească respectă cu sfințenie aceste morminte.
Eroii Ion, Gheorghe, Balint, Istan, Ferenț, Antal, stau alături în Cimitirul Eroilor din Piatra-Neamț, alături de alți eroi ruși sau chiar germani căzuți pe front și înmormântați la Neamț.
Îmi amintesc cu mândrie, pentru că sunt din Piatra-Neamț, cum anul trecut, nu din cauza unui profanator ci din cauza timpului, un mic monument funerar al uni maghiar a căzut și nu vreți să știți ce tare s-au supărat românii pentru că municipalitatea și administratorii cimitirului nu au intervenit imediat și au trebuit să treacă câteva zile până la repunerea pe poziție a elementului de piatră căzut la pământ.
eroi-romani-si-maghiari
Știu ca este greu de suportat pentru unii extremiști maghiari, dar acesta este adevărul.funerar-maghiar2funerar-maghiar Eroii maghiari și nu numai, sunt omagiați, respectați și li se păstrează memoria chiar și în locurile în care romanii de etnie maghiară nu calcă niciodată.
Dacă în județele unde nu sunt maghiari, un simbol al maghiarilor ar fi profanat, autoritățile române ar deschide imediat un dosar penal și ar face tot ce este posibil ca vinovații să fie găsiți și aspru pedepsiți. Asta nu înseamnă că cerem ca cei care au profanat monumentul din Miercurea Ciuc să fie pedepsiți, departe de noi gânduri de răzbunare. Doar vă arătăm un adevăr jenant pentru județul Harghita. funerar-maghiar1Să ai monumente profanate într-o localitate, indiferent de monument,  este o mare rușine dacă vrei să te consideri un oraș civilizat. Din păcate pentru maghiarii din Harghita, românii din județele învecinate le pot da oricând lecții de ce înseamnă să respecți eroii indiferent de ce etnie au avut ei.
Aș vrea să prind în timpul vieții mele vremea când vrajba cu care sunt alimentați maghiarii din România să dispară și politicienii sau autoritățile maghiare să tină discursuri comemorative în fața monumentelor dedicate românilor la fel de natural și cu mândrie cum politicienii și autoritățile din Neamț o fac în fața mormintelor eroilor maghiari.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy