Miként adózódik a cégtől kapott ajándék?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A különböző ünnepek, mint Húsvét, Karácsony, június 1, és március 8 alkalmából a cégek élhetnek az ajándékjegyek, javak vagy vásárlási utalványok ajándékozásával alkalmazottaik számára. Ezek az ajándékok nem adózandók, azzal a feltétellel, hogy az egy személyre eső ajándék értéke ne haladja meg a 150 lejt.

Az ajándékjegyek és természetbeni ajándékok között adózás szempontjából nincs semmi különbség. 2016 január elsejétől a 150 lejig terjedő ajándékok nem számítanak adóköteles jövedelemnek.

Az adótörvény 76. cikkelyének alkalmazási normái szerint a 150 lejes határ külön-külön vonatkozik minden egyes ajándékra, minden egyes alkalmazottra és azok minden kiskorú gyermekére egyenként, akkor is, ha mindkét szülő ugyanazon cégnél van alkalmazásban. A 150 lejt meghaladó összeg fizetés utáni adóköteles jövedelemnek számít.

A munkavállalóknak juttatott ajándékok költsége levonódik a jövedelmi adóból, ha az beilleszkedik az alkalmazottak fizetési költségeivel járó érték 5%-ba.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy