Múzeumok éjszakája 2024, az Olt és Felső- Maros Múzeumban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Május 18-án, szombaton kerül megrendezésre az európai szintű Múzeumok Éjszakája rendezvény 20. kiadása. A Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeuma szokás szerint csatlakozott a kezdeményezéshez, és várja a látogatókat sepsiszentgyörgyi székhelyén, valamint a csíkszeredai Olt és Felső-Maros Múzeumban.

A Csíkszereda és környékének közönsége számára szervezett programban szerepel a „Parasztbelső” című állandó kiállítás, a helyi néprajzi kiállítás és a „Románia ásványkincsei” című időszakos kiállítás megtekintése, amelyet a nagybányai „Victor Gorduza” Ásványtani Múzeum mutat be, és június 12-ig látogatható.

A „Románia ásványkincsei” című kiállításról röviden

A kiállítás, amely eddig nagy sikert aratott Csíkszeredában, 122 ásványtani mintát tartalmaz, amelyeket tudományos kritériumok – Romániában először leírtak vagy a nemzeti térre jellemzőek – és muzeográfiai kritériumok – minél esztétikusabb minták – alapján választottak ki, hogy a látogatót gyönyörködtessék.

A „Románia ásványkincsei” című kiállítás a Romániában először leírt ásványokat, valamint hazánk legritkább és leglátványosabb ásványtársulásait mutatja be. A nagybányai Ásványtani Múzeum partnerei ebben a projektben a bukaresti (UB), a kolozsvári (UBB) és a iași-i (UAIC) egyetemek, valamint a bukaresti Nemzeti Földtani Múzeum (MNG), néhány darab pedig magángyűjteményekből származik. A projektben a Román Akadémia is részt vett, Gheorghe Udubașa néhai akadémikus tudományos tanácsadásával.

A Múzeumok Éjszakája látogatási ideje a csíkszeredai Olt és Felső-Maros múzeumban: 17.00-21.00 (a meghirdetett záróra az utolsó látogató belépési ideje).

Belépés: ingyenes

Cím: Petőfi Sándor utca 23, Csíkszereda, Hargita megye;

Telefon: 0266 – 317726.

További információk: e-mail: secretariat@mncr/[email protected];

Weboldal: www.mncr.ro/https://muzeu,mncr.ro/ .

A sepsiszentgyörgyi MNCR-székházba látogatók az állandó régészeti kiállítás megtekintése mellett kreatív műhelymunkákon, játékokon és a MoniAcustique (Monica Opra-ének, Tóth-Györbiró Apor-cselló, Kertész Huba-gitár, Kertész János-zongora) által előadott „Zenei utazás Európán át” című koncerten vehetnek részt.

A koncert 19.00 órakor kezdődik, a helyszín címe: Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron utca 16. A belépés ingyenes.

Cosmina M Oltean, Cristina Ioana Felea-Baubec

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy