Nagy a lakószövetségek érdeklődése a szelektív hulladékgazdálkodás iránt Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

logosor-egyesTöbb mint 100 csíkszeredai lakószövetség vett részt március 30- április 6 között a Hargita megye Tanácsa által szervezett a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási rendszere (SMID) nevű projekttel kapcsolatos találkozón.

IMG_5324

A lakószövetségek képviselői a SMID-ről, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, komposztálásról és a hulladékgazdálkodásról nyertek tájékoztatást ezen a találkozón. Vita alá bocsájtották a köztisztasági közszolgáltatás szabályzatát Hargita megye azon önkormányzatai részére, akik az integrált hulladékgazdálkodási rendszerhez tartoznak. A szabályzat tervezete itt olvasható: http://elhetojovo.ro/wp-content/uploads/2016/03/Regulament-ro-hu.pdf.

A találkozón szakemberek válaszoltak a feltett kérdésekre. Így a lakószövetségek képviselői megtudhatták, hogy a szolgáltató köteles szelektíven gyűjteni és elszállítani a hulladékot, így kiküszöbölődik az a helyzet, hogy a lakosság által szelektíven gyűjtött szemetet összekeverve szállítsák el. Hangsúlyozták azt is, hogy a lakosság pozitív hozzáállása nélkül a SMID program célkitűzése nehezen megvalósítható. A projektet népszerűsítő brosúrákkal és tájékoztató plakátokkal távoztak a lakószövetségek képviselői.

2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy