Romániában visszalépés tapasztalható a kisebbségi jogok betartása terén- RMDSZ árnyékjelentés az Európa Tanácshoz

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt hat évben Romániában visszalépés tapasztalható a kisebbségi jogok betartása terén- áll az európai kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazásáról szóló RMDSZ árnyékjelentésben, nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Románia két év késéssel nyújtotta be országjelentését az Európa Tanácshoz, amelyre válaszként az RMDSZ árnyékjelentést készített.  Figyelembe vettük azt, hogy a hivatalos jelentés számos pontatlanságot és ferdítést tartalmaz, alapvetően hamis képet sugall arról, hogy Romániában a kisebbségi jogokat hogyan tartják be, hogyan tartja be az állam azt a keretegyezményt, amelyet két évtizeddel ezelőtt ratifikált” – ismertette Kelemen Hunor.

A kisebbségi jogok gyakorlásának fontosabb problémáit leltározza, konkrét példákkal támasztja alá azt a megállapítását, hogy Románia nem tartotta be a keretegyezményben vállaltakat, és megoldásokat is javasol a felsorolt jogsérelmekre. Például a kolozsvári kórházban megalázott baróti lány ügye vagy a marosvásárhelyi Székely szabadság napját ünneplők megbüntetése.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az utóbbi időszakban újfajta támadások is érik a magyar közösséget. „A magyar közösség biztonságérzete meggyengült, az alapvető kisebbségi szabadságjogokkal nem tud élni. Megnőtt a magyarellenes incidensek száma, naponta megtagadják a közösség jogait, így nem gyarapodhat megfelelőképpen” – sorolta Kelemen Hunor a jelentés megállapításait.

Az árnyékjelentés legfontosabb megállapítása, hogy Románia az alkotmánymódosítás után több mint egy évtizeddel sem fogadta el a kisebbségek jogállására vonatkozó törvényt, amely tartalmazná az identitás megőrzésének, kifejezésének és fejlődésének garanciáit. „A keretegyezmény egyik cikkelye is arra vonatkozik, hogy Romániának egy ilyen jogszabályt ki kellett volna dolgoznia és el kellett volna fogadnia. Nem tette meg” – nyomatékosította a szövetségi elnök.

A továbbiakban bemutatta azokat az árnyékjelentésbe foglalt területeket, amelyeken a magyarságot hátrányos megkülönböztetés érte az utóbbi hat évben. A dokumentum olyan incidensekre is kitér, mint a március 10-ei Székely szabadság napja, amikor a hatóságok csak azért büntettek meg embereket, mert felvállalták nemzeti identitásukat.

A Székelyfölddel kiemelten foglalkozik a jelentés, hiszen itt tervszerűen kivitelezett, folyamatos jogtiprásról lehet beszámolni. A Kovászna, Hargita és Maros megyéből származó példák etnikai alapú diszkriminációra vonatkoznak. Ha arra gondolunk, hogy országszerte bátorítják és támogatják – és ezt nagyon jól teszik – a regionális identitás megerősödését, akkor azt látjuk, hogy Romániának egyetlen olyan régiója van, ahol ez nem történhet meg, és az Székelyföld, ahol mindezeket a jogokat megtagadják a magyar közösségtől” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Az árnyékjelentés szerint az anyanyelvhasználat korlátozásának kiemelt területe a közszolgáltatások és az egészségügy. Mindemellett a kommunista rezsim által jogtalanul elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatása is lelassult majd teljesen leállt, a gyűlöletbeszédet továbbra sem szankcionálják megfelelőképpen, a törvénykezésben egyre gyakoribbak azok a jogszabálytervezetek, amelyek nyíltan a diszkrimináció valamelyik válfajára alapoznak. Az anyanyelv-használatot a helyi közigazgatásban is jelentősen korlátozták a közigazgatási intézményekről eltávolított feliratokkal, a formanyomtatványok hiánya, a közérdekű információk hiányos vagy éppen hiányzó magyar fordításai révén.

„Az ország közigazgatási átszervezéséről szóló elképzelésekben szerepel az a javaslat, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régióból ugyanennyi megyét hoznának létre, ezáltal azonban megváltozik a többség és kisebbség aránya a magyarság lakta vidékeken” magyarázta Kelemen Hunor.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy