Nem kellenek munkahelyek, iskolák, kórházak és utcák… nekünk egy zászló kell a Szabadság téren

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság fenntartja a 2016 április 27- ei ítéletét, amelyben kötelezi Csíkszereda Önkormányzatát a Szabadság-téri székelyzászló eltávolítására. Az önkormányzat, prefektúra, néhány hozzá nem értő magyar és román politikus pereskedéséről, és sok fölösleges cirkuszról van szó.

A Szabadságtéri székelyzászló egy siralmas témává vált, amit nem szeretnénk vitatni. Másvalami aggaszt minket. Látjuk a magyar politikusokat, akik törvényszékeken harcolnak a zászló kifüggesztéséért, amiben nincs is semmi rossz. Jó, ha az emberek meggyőződésükért és szimbólumaikért harcolnak, bármelyek is legyenek azok. A probléma az, hogy a román állammal a zászlóért küzdő illetéktelen magyarok nem küzdenek ugyanolyan hévvel a magyarok valós problémáinak megoldásaiért is. Nem mennek Bukarestbe cirkuszolni, hogy elégtelen a Hargita megyének kiutalt pénzalap, senkit sem perelnek be a siralmas állapotban levő kórházak miatt, a gyerekekre már- már ráomló iskolák miatt, sem azért, hogy a Hargita megyei falvak útjain lehetetlen a közlekedés. Nem küzdenek semmi olyasmiért, ami valóban jobbá tenné a magyarok életét.

Nem az a probléma, hogy a magyar politikusok a zászló érdekében pereskednek, hanem az, hogy nem mennek a magyarok életszínvonalának növekedéséért harcolni a bíróságokon. Ha a magyar politikusok a székelyzászlóra fordított idejük és erőforrásaik egynegyed részét a munkahelyteremtésre, óvodákra, iskolákra, kórházakra, stb. fordítanák, Hargita megye tízszer fejlettebb lenne.

Szerkesztőségünkhöz számos észrevétel, bejelentés, kérés, javaslat érkezik, úgy románok, mint magyarok részéről. El vagyunk ámulva az emberek valódi problémái és a politikusok ügyködései közti óriási különbségen. Az emberek hétköznapi problémáikkal keresnek meg minket, mint: egészségügy, tanügy, hatósági visszaélések, de sohasem nemzetiségi problémákkal. A Hargita megyei politikusok beszédét figyelve, nem halljuk az emberek valós problémáinak visszhangját, ugyanis azokban nincs szó iskolákról, kórházakról, fizetésekről, semmiről. A Hargita megyei politikusok, mint akik jól végezték dolgukat a törvényszékeken sétafikálnak zászlóügyben. A román politikusoknak elege lett a székely zászlóból, a magyar politikusok azt sem tudják, hogy cukkolják a románokat.

Ha nekünk itt a ziarharghita.ro szerkesztőségben döntéshozatali hatalmunk lenne, törvényben írnánk elő, hogy minden Hargita megyei utcán tegyék ki a székely zászlót, az utcanevek, intézmények csak magyarul legyenek kiírva és a románoknak ne legyen szavazati joguk. Akkor lássuk, mit tennének az inkompetens magyar politikusok. Vajon létrehoznának-e munkahelyeket, kórházakat, iskolákat, utcákat javítanának-e? Hát a válaszunk…Nem. Mert, ha képesek lennének ilyesmire, eddig megtették volna. Azon csodálkozom, hogy a magyarok 35%-a még így is elment szavazni ezekre a hozzá nem értőkre.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy