Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök üzenete a Román Fejedelemségek Egyesülésének Napja alkalmából

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„Moldva uniója Havasalfölddel ugyanazon uralkodó, Alexandru Ioan Cuza alatt hiteles példája a románok akarati egységének, amely megnyitotta az utat az állam emancipációja és modernizációja előtt. Évekig tartó fontos reformok és beruházások következtek minden területen, amelyek erősítették a két román fejedelemség kulturális, politikai és gazdasági közeledését.

Az európai Románia gyökerei a Román Fejedelemségek Egyesülésében rejlenek, egy olyan előremutató cselekedet, amelyet a közös értékek és célok körüli akarategységben valósítottak meg.

Mindig is csodáltam az Egyesülés megvalósítóinak összefogását 1859-ben és azokat az erőfeszítéseket, amelyek egészen az 1918-as Nagy Egyesülés, minden románok ősi álmának megvalósulásához vezettek.

A politikai osztály és az állami intézmények felelőssége, hogy tiszteletben tartsák „az egész román nemzet energikus cselekedetét”, ahogyan Mihail Kogălniceanu jellemezte a Fejedelemségek Egyesülését, és követni kell a mai Románia felé vezető jelentős reformok példáját. Csakúgy, mint 164 évvel ezelőtt, a nemzeti emancipáció vágyának és a románok legitim törekvéseinek az állam fellépésének mércéjének kell maradnia.

Az idő múlásával megmaradt történelmi tanulság az, hogy akarattal, összefogással, bátorsággal és polgáraink támogatásával a legambiciózusabb célokat is elérhetjük. Beszédes példa Románia NATO-csatlakozása, az Európai Unió tagságának megszerzése. (…)

A történelem bizonyítja, hogy az unió biztonságot, védelmet és reményt ad a jó jövőre nézve! A fejedelemségek egyesülését megvalósító generáció jövőképének, szolidaritásának, bátorságának és mozgósításának példája ma elkísér bennünket azon az úton, amelyet szeretnénk, hogy Románia kövessen.

Isten éltesse Romániát!”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy