Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Érdekes kiállítás nyílt a gyergyószentmiklósi Múzeumban

Érdekes kiállítás nyílt a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban, bemutatja erdélyi ónművességet a XVII–XIX. század között. A kiállítás a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum óngyűjteményének legjelentősebb darabjait tartalmazza.
„A két múzeum közös szervezésének köszönhetően került ide az érdeklődők elé, a szegények ezüstjeként is nevezett kiállítás. Úgy gondolom, hogy ezt a kiállítást meg kell mutatni a gyergyószentmiklósiaknak is, hiszen ez a fajta művészettörténeti finomságok Gyergyó vidékén, ilyen szép számban nem fordulnak elő” – – mondta Csergő Tibor András, a gyergyószentmiklósi múzeum igazgatója.

Az első ónműves céhek, a XVI. század első felében alakultak Erdélyben. Az első ismert céhszabályzat 1549-ben jött létre és a Szebeni ónműves céhé volt. Az ónművesség főként az erdélyi szász nemzetiségű lakosságra volt jellemező. Így a legjelentősebb céhek is Erdély szász városaiban Szebenben, Brassóban, Segesváron, Kolozsváron, Meggyesen és Besztercén működtek.

A kiállításon érdekes háztartási edények és liturgikus kelyhek, láthatók.

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban január 15-éig tekinthetik, meg az érdeklődök a kiállítást.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.