Orbán Viktor egyet mond, Markó Béla mást

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az európai nehéz helyzetre való tekintettel, a legvitatottabb témák a terrorizmus és a Brexit. Egy hét leforgása alatt négy terrorista támadás volt, Európa félelemben él, senki nem érzi magát biztonságban.

Orbán Viktor véleménye szerint Európa biztonsága érdekében nemzetállamokra van szükség, ahol a lakosság etnikai viszonylatban homogén. A nemzetállamok nagyobb biztonságot nyújtanának Orbán szerint.

Románia nemzetállam, törvényei megengedik a nemzeti kisebbségeknek, hogy kultúrában, történelemben és etnikailag különbségek legyenek. Másrészről Markó Béla is hozzászólt a témához az RMDSZ által szervezett EU táborban. Szerinte egy olyan kiegyensúlyozott nemzetállam létrehozása amilyenről Orbán beszél, szinte lehetetlen. Kelet Európában számos kisebbség él, és bár a nemzetállam nagyobb biztonságot nyújt, egy ilyen állam kedvezőtlen lenne a romániai magyarokra nézve. „Ha létrehozunk egy modellt, azt mások is átveszik majd”, mondta Markó Béla.

Markó arról is beszélt, hogy Európa egyre kiszámíthatatlanabbá válik és a nemzetállamok létrehozásával az európaiak nemcsak a terroristákat fogják gyűlölni, hanem az országukban hivatalosan dolgozó idegeneket is, mint a románokat és magyarokat, akik külföldön dolgoznak szép számban.

Nem tudom, mit értenek a románok és magyarok Orbán és Markó ellentmondásos beszédéből, de szabad szemmel látható, hogy egyre nagyobb a nyugtalanság a magyar poltikában.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy