Orbán Viktor szembemegy a világgal, és új területekről álmodik

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A trianoni békeszerződésre és az ország határain kívüli magyar nemzetiségű közösségeik védelmére emlékezve az Orbán Viktor vezette magyar kormány tisztviselői új terveket jelentettek be a magyar nemzet újraegyesítésére. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint 2010 óta kitartó erőfeszítések történtek ennek a reménynek a beteljesítésére és a határon túli közösségek magyarságtudatának megerősítésére.

A magyar kormány egyik kezdeményezése a külhoni oktatási intézmények támogatása, amellyel több száz gyermek részesülhet minőségi magyar nyelvű oktatásban a Kárpát-medencében és a világ más részein. Ezzel a megközelítéssel a magyar nyelv, hagyományok és kultúra megőrzésére és népszerűsítésére tesznek kísérletet a szórványban, de sajnos az igazi hatás a magyar közösségek más országoktól való elszigetelődése, szegénység és etnikai függőségre való kárhoztatás.

A magyar tisztségviselők továbbra is panaszkodnak a trianoni békeszerződés hatásaira és a magyar közösségre gyakorolt ​​következményeire. Arra emlékeznek, hogy több mint hárommillió magyar elszakadt szülőföldjétől, és az a vágyuk, hogy ezt az elszakadást leküzdjék, és a határon túli magyarokat teljes jogokkal visszahozzák a nemzet kebelébe.

Magyarország külpolitikája és Ukrajnával kapcsolatos álláspontja azonban kérdéseket vet fel Oroszországhoz való viszonyával kapcsolatban. Az Orbán Viktor vezette kormányt azzal vádolták, hogy közvetve legitimálja a félsziget 2014-es Oroszország általi illegális annektálását. Ezt az álláspontot az orosz érdekek támogatására irányuló akciónak tekintették, és kritikát váltott ki a nemzetközi közösség részéről.

Buda Péter volt magyar hírszerző tiszt elemezve a tettek mögött meghúzódó okokat azt mondja, Orbán Viktor miniszterelnök célja a határok megváltoztatása és új területek megszerzése Magyarország számára. Azzal érvel, hogy Orbán Oroszországra támaszkodik az európai politikai rend megváltoztatásában, és reméli, hogy ez a határok Magyarország javára történő átrajzolásához vezet.

A magyar tisztviselők revizionista kijelentései és gesztusai, köztük Ukrajna és Afganisztán összehasonlítása, ellentétesek azzal a világgal, amelyben élünk. Mindannyian a globalizáció Európai Uniójáról és a határok nélküli világról beszélünk, a budapesti diktátor pedig úgy beszél, mint Putyin a területek annektálásáról.

Nem tudjuk, hová vezet Orbán és Putyin között ez a toxikus barátság, de az irány nem tűnik jónak, különösen azután, hogy Magyarország kijelentette, hogy nem tartóztatja le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha belép a területére, ezzel elutasítva az a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által kiadott elfogatóparancsot.

Ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) román politikusainak kapcsolata az utóbbi időben érdeklődést és vitákat váltott ki. A román kormányban jelen levő pártként az RMDSZ vállalta, hogy támogatja Orbán politikáját. Egy olyan pártról beszélünk, amely az évek során a különböző román kormányok politikai szövetségese volt, és magas tisztségeket szerzett a közigazgatásban, de az elmúlt években az RMDSZ nyilvánosan támogatni kezdte Orbán Viktornak, a Fidesz kormányfőjének politikáját, és bizonyos kérdésekben hasonló álláspontot képvisel. Ezzel összefüggésben érdekes látni, hogy az RMDSZ elhatárolódik-e a budapesti vezető legutóbbi észbontó kijelentéseitől.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy