Patriarhul Daniel: „Învierea lui Hristos ne vindecă de întristare”

0

Articol disponibil în: Română

Patriarhul Daniel a vorbit în predica de la Patriarhie, din noaptea de Paşti, despre bucuria şi pacea pe care ni le oferă Învierea lui Hristos, alungându-ne, astfel, tristeţea şi mâhnirea.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

„Învierea”, a spus Patriarhul, „este pentru noi vindecare de întristare”.

Preafericirea Sa a insistat asupra acestei tămăduiri pe care o primim de la Hristos Domnul prin Învierea Sa şi a făcut referire la pandemia de coronavirus care a adus multă suferinţă şi întristare în lume.

Sunt o mulţime de familii îndoliate care au tristeţe şi multă durere în suflet, în casele lor, pentru că au pierdut pe cei dragi, care au murit în spitale sau în casele lor proprii, nu numai din cauza pandemiei, unii au murit şi din cauza altor boli, dar, în special pandemia aceasta a adus multă întristare. Şi, de asemenea, există mulţi oameni care de teamă şi din cauza incertitudinii şi, mai ales, a singurătăţii sunt triştiAvem din ce în ce mai multe semnale că există multă depresie. O mulţime de oameni au nevoie de încurajare, de un dram de bucurie în suflet şi, mai ales, de pace în suflet. De aceea, vin foarte mulţi şi se spovedesc şi cer sfat preotului şi, mai ales, cer rugăciune. Deci, învierea Mântuitorului Iisus Hristos este pentru noi vindecare de întristare aşa cum spune una dintre cântările din noaptea aceasta: Paştile Domnului, izbăvirea de întristare”, a spus Patriarhul Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat în aceste zile să aducem „bucurie prin cuvânt şi prin faptă, prin daruri, prin vizite, printr-o convorbire telefonică, printr-un semn de preţuire celor care sunt îndoliaţi, întristaţi, însinguraţi, dezorientaţi, celor care sunt într-o stare confuză”.

Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, în afara lăcaşului de cult, în condiţiile stării de alertă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, potrivit recomandărilor Cancelariei Sfântului Sinod.

Tradiţionalul îndemn de la miezul nopţii pascale „Veniţi de luaţi lumină!” a fost precedat de recomandarea Patriarhului ca fiecare credincios să rămână la locul său. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost împărţită tuturor credincioşilor de pe Colina Bucuriei de către preoţi, care au coborât până la baza dealului.

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017 , Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 – la 20 aprilie.

Surse: basilica.ro,  agerpres.ro

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy