Pedagógusok Napja (június 5.) – szabadnap a tanulók, a tanárok és az oktatási személyzet számára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A tanulók, a tanárok és az oktatási személyzet szerdán szabadnapot kapnak a pedagógusnap alkalmából. Ezt a fontos ünnepet minden évben június 5-én, a modern romániai oktatás megalapítójának, Gheorghe Lazăr nagy pedagógusnak a születésnapján tartják.

A pedagógusnapot hivatalosan a 2007. október 29-i 289. számú törvény ismeri el, megerősítve ennek a napnak a jelentőségét a román oktatási naptárban. Ez az alkalom a tanárok odaadó munkájának megünneplésére és megbecsülésére szolgál, akik alapvető szerepet játszanak a diákok képzésében és fejlődésében.

A nyári szünet a legtöbb tanuló számára június 21-én, pénteken, a tanítási órák befejezése után kezdődik. A tanév felépítésében azonban vannak kivételek:

  • A XII. nappali, XIII. esti és részképzős osztályok esetében a tanév 34 tanítási hétig tart, és 2024. június 7-én ér véget.
  • A VIII. osztály számára a tanév 35 hétig tart és 2024. június 14-én ér véget.

A pedagógusnap alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy a tanárok milyen jelentős mértékben járulnak hozzá a társadalomhoz. Gheorghe Lazăr, akinek a születésnapja ezen a napon van, a modern romániai oktatás úttörője volt, ő alapította az első román tannyelvű iskolát. Munkájával megteremtette a hozzáférhető és minőségi oktatási rendszer alapjait, amely a mai generációk javát szolgálja.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy