Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Petíció medvék áttelepítése ellen Borszék, Gyergyóholló és Gyergyótölgyes közigazgatási területére

Borszék, Gyergyóholló és Gyergyótölgyes polgármesterei petíciót juttattak el a brassói Erdőőrséghez, amelyben tiltakoznak a medvék más közigazgatási-területi egységekből való áttelepítése ellen a három helység területére, a helyi hatóságokkal való előzetes egyeztetés nélkül.

A medvék jelenléte egyre több kellemetlenséget okoz Borszék lakóinak. A vadon élő állatok jelenléte szinte mindennapi, napközben bejönnek egészen a település központjába. Tölgyes és Gyergyóholló települések is hasonló problémákkal küzdenek. A hatóságok pedig ahelyett, hogy hozzájárulnának a probléma megoldásához, úgy fokozzák a helyzetet, hogy előzetes egyeztetés nélkül áthelyezik a medvéket az említett települések közigazgatási területére.

Megemlítjük, hogy a három közigazgatási-területi egységben gyakran szembesülnek ezen állatfajok megjelenésével a települések lakott területein, amelyek veszélyeztetik a lakosság, a turisták életét és javaikat. Emiatt úgy döntöttünk, hogy a három település polgármestere által aláírt petíciót benyújtjuk a Brassói Erdőőrséghez, tiltakozva az ellen, hogy a három közigazgatási-területi egység- Borszék, Gyergyótölgyes és Gyergyóholló területére más területi közigazgatási egységekből származó medvéket áttelepítsenek.

Megjegyezzük, hogy ezen állatok megjelenésével kapcsolatban a lehető leggyakrabban érkeznek panaszok nem csak éjszaka, hanem nappal is a szülők, gyerekek, három műszakban dolgozó lakók részéről, jelezve a bizonytalanságot a munkába menet és hazautazáskor.

A 112-es segélyhíváson keresztül számtalan bejelentés érkezik ezen állatok lakott területen való jelenlétéről.

Ennek a jelenségnek a leküzdése érdekében minden település megszervezte a beavatkozási csoportot, hogy szükség esetén azonnali intézkedéseket és döntéseket hozzon.(81/2021 sürgősségi kormányrendelet 2(3) cikke megerősítve a 4(3)-as cikkel).

A barnamedve példányok más közigazgatási-területi egységekből történő kitelepítésével kapcsolatban a rendelkezésre álló információk szerint a közelmúltban két medvét telepítettek át a környéken található vadászterületre. A beavatkozó csoportok vezetőit nem kérdezték meg, hogy beleegyeznek-e egy ilyen áthelyezésbe.

A közigazgatási-területi egységek polgármesterei naponta szembesülnek ezzel a problémával, és közvetlenül felelősek a lakosokért, a turistákért, biztonságukért és a javaikért.

Teljességgel ellenezzük az ilyen jellegű döntéseket, amelyeket a beavatkozási csoportok vezetőivel, illetve a települések polgármestereivel való előzetes egyeztetés nélkül hoztak meg.

A beavatkozó csoportok elsődleges érdeke a biztonság Borszék, Gyergyótölgyes és Gyergyóholló településeken, a lakók és vagyonuk védelme a lakott területeken előforduló medvék szaporodása és gyakori előfordulása miatt, amelyek veszélyeztetik a lakosok, a turisták életét és javaikat. Ilyen döntések mellett úgy gondoljuk, hogy ebben az esetben minden erőfeszítésünk hiábavaló.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.