Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Öt Hargita megyei településről számoltak be medvék jelenlétéről

 

Az utóbbi napokban öt Hargita megyei településről jelezték medvék jelenlétét: Balánbánya, Fitód, Csobotfalva, Gyergyóhodos és Libán. Egyik medve megtámadott egy tehenet, egy másik négy juhot és három bárányt ölt meg, közölte a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség április 26-án, kedden.

Április 22-én, 1:58 körül medvéről tett bejelentést egy balánbányai polgár. A balánbányai rendőrség egy csapata vonult a helyszínre (Florilor utca 65 szám), ahol a garázsajtóból hiányzott egy léc, bent néhány tyúk volt látható. A rendőrség érkezésekor (2:06) a medve már nem volt a helyszínen.

2022 április 23-án, 23:07-kor Fitódról jelentettek medvét. A mobil csendőrkülönítmény egy csapata vonult a helyszínre, de a medvét nem látták a csendőrök, a telefonhívást ez esetben nem erősítették meg.

Néhány perccel később, 23:10 körül újabb hívásban jelentették be medve jelenlétét Csobotfalva 13-as számról. A helyszínre hét csendőr vonult ki, a medve jelenléte beigazolódott, a vadállat megölt négy juhot és három bárányt. A helyszínre érkező vadőr lelőtte a medvét.

Bocsos anyamedvét jelentettek Gyergyóhodosról 20:34-kor. Vegyes csapatot vezényeltek a helyszínre, de megérkezésükkor (21:27-kor) a medve már nem volt ott.

2022 április 26-án, 00:55- kor Libán faluból jelentették, hogy egy medve megtámadott egy tehenet. A gyergyószentmiklósi csendőrség két csendőre ment a helyszínre, de megérkezésükig a medve elhagyta a helyszínt. Sajnos a megtámadott tehenet le kellet vágni.

Az év eleje óta több mint 50 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrségi Felügyelőség Diszpécseri Irodája szintjén, a 112-es számon keresztül, amelyeken keresztül medve lakott területre történő behatolását jelezték. Minden esetben beavatkozó egységeket küldtek a helyszínre.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak, jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés céljából.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.