Prezența unor urși, semnalată în cinci localități din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prezenţa unor urşi a fost semnalată, în ultimele zile, în cinci localităţi din judeţul Harghita: Bălan, Fitod, Miercurea Ciuc, Hodoşa şi Liban. Unul dintre aceştia a atacat o vacă, iar un altul a omorât patru oi și trei miei, a informat marţi, 26 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.

În data de 22.04., ora 01.58, un urs a fost semnalat de către un cetățean in localitatea Bălan, str. Florilor, caz in care la fața locului s-a deplasat un echpaj de poliție din cadrul Poliției Bălan, care a găsit lângă imobilul cu nr. 65 un garaj ce avea smulsă o scândură prin care se zăreau câteva păsări. La sosirea echipajului, ora 02:06, ursul nu mai era prezent.

În data de 23.04.2022, ora 23:07, un alt apel semnala prezența unui la intrarea in loc. Fitod. La fața locului s-a deplasat rezerva de intervenție a Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, însă ursul nu a fost văzut de către jandarmi, apelul în acest caz, nu se confirmă.

La câteva minute distanță, în jurul orei 23:10 un alt apel semnala prezența unui urs, pe raza municipiului Miercurea Ciuc, cartierul Ciuboteni, nr. 13. La fața locului s-a deplasat rezerva de interventie din cadrul Detașamenului 1, formată din 7 jandarmi. Prezența ursului s-a confirmat, acesta omorând 4 oi si 3 miei, ursul fiind împușcat de către paznicul de vânătoare sosit la fața locului.

O ursoaică cu pui a fost semnalată în loc. Hodoșa, str. Zolotca, nr.1075, ora 20:34. La fața locului s-a deplasat un echipaj mixt, însă până la sosirea echipajului la fața locului, ora 21:27, ursoaica cu pui nu a mai fost văzută.

În data de 26.04.2022, ora 00:55, în loc. Liban, la km.32, a fost semnalat faptul că un urs a atacat o vacă. La fața locului s-a deplasat un echipaj format din 2 jandarmi din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni, însă până la sosirea echipajului, ursul dispăruse.
Din păcate animalul atacat, a trebuit sacrificat.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita peste 50 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy