Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala megkezdte az új évtized fejlesztési stratégiájának elkészítését

 

A Csíkszeredára 2016 -ban kidolgozott integrált városfejlesztési stratégia (IVS/SIDU) még négy évig érvényes, de az első lépéseket már megtette a városháza által kijelölt munkacsoport a következő évtized stratégiai dokumentumának elkészítésére. A stratégiának, amely magában foglalja a lakosság fejlesztési elképzeléseit és ötleteit, alkalmazkodnia kell a közpolitikához, a nemzeti vagy európai támogatási rendszerekhez, de figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy a város Csík-régió központja.

„Nem új stratégiát, hanem az új évtizedhez igazított stratégiát állítunk össze” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, aki szerint a 2025-ig érvényes stratégia alapos, átgondolt dokumentum, számos fejlesztés alapját képezte az elmúlt években. A polgármester rámutatott, a város és a térség fejlesztése szempontjából mérföldkőhöz érkeztünk: olyan tíz éves időszak indult el a város életében, amely szükségessé teszi a fejlesztési stratégia újrafogalmazását, figyelembe véve az Európai Unió 2021–2027-es fejlesztési időszakra készített stratégiai anyagait, valamint az ezekhez kapcsolódó országos fejlesztési dokumentumokat is. Ugyanakkor az elmúlt évben számos olyan konkrét fejlesztési javaslat került megfogalmazásra a lakosság vagy a civil szféra részéről, amelyek tételesen nem szerepelnek a jelenlegi stratégiai anyagban, ezek beépítése azonban szükségszerű.

Biró Zoltán társadalomkutató, antropológus, a stratégiát kidolgozó munkacsoport vezetője az IVS kulcsfontosságú célterületeit ismertette.  Az infrastrukturális és a szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseket tartalmazó életminőség és társadalmi jólét program mellett a gazdasági fejlesztéseket, az okos városhoz kapcsolódó megvalósításokat tömörítő versenyképesség és okos város program is fontos helyet foglal, akárcsak a zöld Csíkszereda program, mely a környezetvédelemre, a helyi környezeti értékekre alapozó fejlesztésekre és az energiahatékonyságra fókuszál. A társadalmi felzárkózás program pedig a szociális szolgáltatásokra és fejlesztésekre épül.

Az aktualizált városfejlesztési stratégia két másik dokumentumhoz is kapcsolódik: a Városi Mobilitási Tervhez, illetve a Metropolisz övezet fejlesztési stratégiájához. „A három fejlesztési dokumentum egymást kiegészítve, komplementer jelleggel működik” – mutatott rá a munkacsoport vezetője.

Dósa Eszter a projektmenedzsment igazgatóság vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy ez a stratégiai dokumentum lesz az alapja minden jövőbeli beruházásnak és csak azon ötletek megvalósítására tud majd a város pályázni, amelyeket a stratégia tartalmaz.

A fejlesztési stratégia elkészítésének fontos eleme a lakossági vélemények összegyűjtése. A Csíkszereda2030 címet viselő kérdőív, akárcsak a városi mobilitásra vonatkozó kérdéssor megtalálható a szereda.ro oldal jobb oldali menüsávjában. Előbbit a helyi oktatási intézményeken keresztül pedig minél több csíki háztartásba is eljuttatnak.

„Kérjük a lakosság együttműködését annak érdekében, hogy tíz év múlva Csíkszeredát élhető, versenyképes, zöld, a nehézségben élő embereket felkaroló, a családokat, diákokat támogató, a régiót Székelyföld szívében bástyaként fenntartó városként határozhassuk meg”, összegzett a polgármester.

  • Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szolgáltatott információVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.