Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Út rehabilitálás Remetén és Csicsóban, járdaépítés Gyergyóalfaluban

 

Elkezdődik a 153D- Remetét a megyei hulladéklerakó állomással összekötő megyei út– építése, amely rossz tervezés miatt az elmúlt évben nem történhetett meg. Ennek hossza 3,5 kilométer, a munkálatok értéke 9.855.665,973 lej – többek között erről is szavazott március 26-án, a csíkszeredai Megyeházán tartott rendes havi ülésén Hargita Megye Tanácsa.

Egy másik út felújítási munkálatainak elkezdéséről is döntött a testület: ez a Csiba és Csicsó Oltfalunak nevezett része közötti szakasz, a 123F út, melynek hossza 1, kilométer, a munkálatok értéke 5.506.218,67 lej.

Szavaztak az intézményben élő felnőttek és fiatalok éves költségének finanszírozására vonatkozó határozattervezetről is, e tekintetben a Hargita megyei tanács megállapodást köt a megyei közigazgatási területi egységekkel.

Pozitív döntés született a járdaépítésről Gyergyóalfaluban, ha jelentkeznek kivitelező cégek, a munkálatok elkezdődhetnek.

Hargita Megye Tanácsa határozatot hozott az Ülke és Fancsal között beszakadt úttal kapcsolatosan is, a talajviszonyok miatt elcsúszott az út, veszélyeztetve a közlekedést.

„Már a múlt héten is napirenden volt ez az út. Akkor azért hoztunk határozatot, hogy a buszjáratot átszervezzék, mert ez az út nem biztonságos, más irányba terelték az autóbuszt. Az út javítása 600.000 lejbe kerül, Hargita Megye Tanácsa most a tartalékalapból 30.000 lejt különít el a tanulmányok készítésére, és valószínű, hogy később még vissza fognak térni erre a kérdésre”, mondta Bíró Barna Botond alelnök.

Az ülésen elfogadták azt a határozatot is, amely alapján Örményországba látogat egy bizottság testvérmegyei kapcsolat kialakítása céljával.

 

„Gyergyószentmiklós mintájára elindítottuk az örmény Lori tartománnyal a testvérmegyei kapcsolat kialakítását, az erdélyi örmény közösség küldöttségével szeretnék végigjárni a tartományt”, nyilatkozott Barti Tihamér alelnök.

A különfélék napirendi pont keretében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy meglátogatta a kőrispataki medvetámadás áldozatának családját, és gyűjtés elindítását kezdeményezi az árván maradt gyermekek és az áldozat édesanyja megsegítése érdekében.

„Közösségi összefogásra van szükség. Felhívással fordulunk mindenkihez, vállalkozókhoz, segítsük a medvetámadás után árván maradt két, 9 és 12 éves kislányt. Nagyon ügyes, okos lányok, joguk van a normális életkörülményekhez, hogy tanulhassanak és felnőjenek” húzta alá Borboly Csaba.

Adományokat a Hargita Megyéért Egyesület számlájára lehet utalni: RO79BRDE210SV06542542100 BRD – Groupe Société Générale, Csíkszeredai kirendeltség.

Ugyancsak a különfélék keretében a testület elvi beleegyezését adta arra, hogy a megnövekedett minimálbér következtében (114-es kormányrendelet) az építkezésben – önkormányzatokkal és Hargita Megye Tanácsával szerződésben levő – vállalkozók által megszabott órabért egységesen 17,9 lejben határozzák meg.

A tanácsülés végén ismertették Hargita Megye Tanácsának idei költségvetését. Ennek tervezett bevétele 243.516.016 lej, amihez hozzáadódik az 53.000.000 lej értékű saját költségvetés.

„A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház célirányosan 30 millió lejt kap fejlesztésre, ezért külön köszönet RMDSZ szenátorainknak és képviselőinknek, mindazoknak, akik lelkükön viselik, hogy regionális klinikává alakítsuk a kórházat. Jó úton járunk ebben az ügyben, idén is sok fejlesztést tervezünk az intézményben, valamint a gyergyószentmiklósi és a szentegyházi egészségügyi intézményekben is”.

Április 8-án várhatóan újabb testületi ülés lesz, amikor a megyei költségvetést fogják megvitatni és megszavazni.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.