Romániában több mint 40 madárfajt fenyeget a kihalás

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a „Milvus Csoport” Madár- és Természetvédelmi Egyesülettel közösen kidolgozta a romániai madárfajok Vörös Jegyzékét, amely méri a kihalásuk kockázatát. A lista miniszteri rendelettel a 2015/2022-es Hivatalos Közlönyben jelent meg „A biológiai sokféleséggel kapcsolatos ismeretek szintjének kiegészítése a romániai közösségi jelentőségű madárfajok védettségi állapotának nyomon követésére és a 2009/147/ET madárvédelmi irányelv 12. cikke alapján történő jelentéstételre vonatkozó rendszer bevezetése révén” projekt részeként.

Réti sas – Fotó: Szabó József Iosif

 

Az „élet barométerének” nevezett Vörös Lista egyértelműen meghatározott paraméterek alapján méri a madarak kihalási kockázatát, mint például a populáció mérete, a populáció alakulása és a faj által elfoglalt terület Romániában. A lista összeállításához 259 fajt elemeztek, illetve az országban rendszeresen fészkelő fajokat, illetve a „téli vendég” fajok egy részét. A 259 elemzett fajból 12 madárfaj tűnt el az elmúlt évszázadban Románia fészkelőpopulációjából. 43 faj (16,6%) veszélyeztetett faj (kihalás veszélye), 27 faj (10,42%) fenyegetettséghez közel áll (NT), és 180 faj (69,5%) jelenleg nincs veszélyben. Megjegyzendő, hogy 3 fajnál (fehér réce, barnafejű réce és szárcsa) külön értékelés készült a fészkelésre és a telelésre, eltérő végső besorolással, amelyek 2 kategóriában találhatók meg.

Az elemzés szerint hét faj tartozik a kritikusan veszélyeztetett kategóriába, ezek közül hat a költési időszakra van besorolva:  kerceréce (Bucephala clangula), a kis bukó (Mergellus albellus), a barna kánya (Milvus migrans), a parlagi sas (Aquila heliaca), a túzok (Otis tarda), a nevető csér (Gelochelidon nilotica) és egy, a kis lilik (Anser erythropus) csak a telelési időszakra értékelve.

„Az antropogén fenyegetések és terhelések intenzívebbek a vizes élőhelyeken és nyílt élőhelyeken, például réteken, legelőkön, kaszálókon, szántókon élő madárfajokra. Ezek az élőhelyek adnak otthont a legtöbb veszélyeztetett vagy negatív populációs trenddel rendelkező fajnak. Például a nyílt területeket fenyegeti az egyre intenzívebb mezőgazdaság, a növényvédő szerek használata és a monokultúrák, amelyeket előnyben részesítenek a növényzetfoltokkal rendelkező mozaikterületekkel szemben. A vizes élőhelyeket a kiszáradás, a haltenyésztés vagy az intenzív halászat fenyegeti, amelyek közvetlen halálozást okozhatnak a hálók miatt, amelyekbe a madarak begabalyodnak. Ezekhez a fenyegetésekhez és antropogén terhelésekhez járul még a klímaváltozás hatása” – mondta Ciprian Fântână, a SOR természetvédelmi igazgatója.

95 faj szerepel az országos jelentőségű fajok listáján

A Vörös Lista eredményei alapján elkészült a kiemelt jelentőségű fajok listája, amely 95 fajt tartalmaz, amelyek megőrzésében Romániának nagy felelőssége van. Ezen kívül 19 olyan fajt azonosítottak, amelyeknek európai viszonylatban nagyon magas százaléka (több mint 30%) van Romániában. E fajok tekintetében hazánknak kiemelt felelőssége van ezen populációk fennmaradásának biztosításában. A 19 fajból három országos vagy globálisan is veszélyeztetett státuszú – a közönséges pelikán (Pelecanus onocrotalus), országos szinten veszélyeztetett, mert Romániában egyetlen területen fészkel a teljes populáció, a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), országosan és globálisan is sérülékeny, valamint az országosan veszélyeztetett fekete poszáta (Lanius minor).

A román állam először fogadta el hivatalosan miniszteri rendelettel a romániai madárfajok vörös listáját.

A Vörös Lista kidolgozásában fontos szerepet játszottak az elmúlt három évtizedben a SOR és a Milvus Csoport együttműködése révén megvalósult monitoring programokban gyűjtött adatok is.

„Az adatok jelentős részét a Környezetvédelmi Minisztérium projektje keretében gyűjtöttük, de az évek során gyűjtött információk nélkül, a monitoring programjaink révén a Vörös Listák adatai nem lennének ilyen pontosak. Ezért szeretnénk köszönetet mondani a monitoring programokban részt vevő önkénteseknek minden évben végzett munkájukért – hiszen ez a fantasztikus természetvédelmi eredmény elsősorban nekik köszönhető.” – mondta Papp Tamás, a „Milvus Group” Egyesület elnöke.

A Vörös Lista az első lépés a sürgős védelemre szoruló fajok azonosításában, és megteremti a jogi keretet a romániai madárfajok védelmi tevékenységei prioritásainak meghatározásához, túlélésük biztosítása érdekében.

 

A Román Madártani Egyesületről

A Román Madártani Egyesület (SOR) Románia egyik legaktívabb független madárvédelmi szervezete. Egy díjnyertes civil szervezet, a SOR több mint 30 éve dolgozik a vadon élő madarak és élőhelyeik védelmén Romániában. Küldetésünk, hogy egyedülálló madárpopulációinkat megvédjük, hogy Románia csodálatos természeti helyeit ne zsákmányolják ki és ne pusztítsák el a káros fejlemények. Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy járuljanak hozzá a romániai madarak és élőhelyeik védelméhez, és segítségükkel biztosítsuk, hogy a jövő nemzedékeink is élvezhessék őket.

 

A „Milvus Csoport” Egyesületről

A „Milvus Csoport” Madár- és Természetvédő Egyesület a természeti örökség megőrzése mellett elkötelezett a veszélyeztetett fajok megőrzésével és megfigyelésével, alkalmazott kutatásokkal, figyelemfelkeltéssel és oktatással. Az 1991-ben néhány lelkes ornitológus által alapított civil szervezetünk az évek során olyan jelentős projekteket valósított meg, amelyek hozzájárultak hazánk állat- és élőhelyvédelméhez. Évek óta a Natura 2000 területek kijelölésére koncentráltunk, és munkánk hatására a romániai védett területek hálózata ma 24%-ot fed le. Ez az eredmény és sok más siker is arra sarkall bennünket, hogy folytassuk természetvédelmi munkánkat.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy