Romániai bűnözők, magyarországi kitüntetettek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök- helyettes támogatásáról biztosította „a korrupció elleni harc ürügyén ártatlanul üldözött romániai magyar vezetőket”, tudósít az MTI. Pénteken Semjén Zsolt négy RMDSZ-es, Hargita és Kovászna megyei, bűnügyi problémás polgármestert tüntetett ki.

„A korrupcióellenes harc ürügyén a magyarság megfélemlítése zajlik” – jelentette ki Semjén az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által vizsgált magyar ajkú politikusokról. A miniszterelnök-helyettes szerint nyilvánvaló, hogy Romániában azokat a magyar vezetőket érte támadás, akik meghatározó szerepet játszanak közösségükben, akikre hallgatnak az emberek, és akiknek fontos szerepük van a magyarság megmaradásában.

„Magyarország soha nem fogja őket elhagyni, mindig számíthatnak az anyaország támogatására” mondta Semjén, majd hozzátette, hogy Budapesten minden nemzetközi fórum segítségét próbálja számukra megszerezni. Négy magyar politikus vehette át a Külhoni Magyarságért Díjat: Antal Árpád (Sepsiszentgyörgy polgármestere); Ráduly Róbert (Csíkszereda polgármestere); Szőke Domokos (Csíkszereda alpolgármestere) és Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere.

Antal Árpádot azzal vádolják, hogy közpénzből visszatérítendő hitelt használt a rendeltetésétől eltérő célra saját maga illetve valaki más számára akarva őt meg nem illető pénzt, anyagi javakat szerezni.

Ráduly Róbert Kálmán ellen érdekellentét, hatalommal való visszaélés tette miatt folyik a bűnügyi kivizsgálás, amely 2007-2015 időszakban elkövetett korrupciós és korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények gyanújához vezet. Az RMDSZ-es polgármester havi 10.000 eurót fogadott el a csíkszeredai parkolóhelyeket kezelő cégtől, cserébe a városvezető megkönnyítette a parkolóhelyek kiadását az illető cég számára, felhatalmazva a céget a szabálytalanul parkolók megbírságolására. A városatyáról feltételezhető, hogy további 200.000 lej kenőpénzt fogadott el egy építkezési anyagokat forgalmazó üzlet felépítéséhez és működéséhez szükséges útépítési és területrendezési engedélyek kiadására. Hivatali visszaéléssel is gyanúsítják egy városi tanácsos számára kiutalt ANL lakás ügyében is. Ugyanakkor a polgármester 5.000 euró ellenében egy bizonyos mobiltelefonos társaság szolgáltatásait részesítette előnyben.

Továbbá a nyomozók azt mondják, hogy 2007-2014 időszakban Ráduly Róbert Kálmán és helyettese Szőke Domokos „indokolatlan haszon” -hoz juttatott egy másik céget azáltal, hogy több részletben engedélyezett kifizetéseket a cégnek általános kataszteri munkálatokra.

Szőke Domokos, az ajánlatokat elbíráló bizottság elnökeként favorizálta a bukaresti SC Garden Center Grup-ot egy zöldövezet rendezési, 1,3 millió lej értékű munkálat odaítélésekor. A nyomozók szerint a munkálatot százszorosan túlméretezték, 188.011 lejjel megkárosítva a Környezetvédelmi Minisztérium költségvetését.

2015 májusában a DNA Mezei János gyergyószentmiklósi polgármestert bíróság elé állította hivatali visszaélésért, mert eladott egy olyan földterületet, amely már más cégnek volt koncesszionálva. A volt városvezetőt zsarolással is vádolják, mert a feljelentőjét felszólította, hogy mondjon le tisztségéről, továbbá csalásra való bujtogatással is vádolják, mert rávette titkárnőjét, Barabás Éva Csillát, hogy egy tanácsülés felvett anyagát lakására szállítsa.

A kitüntetéseket pénteken adták át Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy