Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak saját laboratóriuma lesz

 

Tegnap, január 30-án került sor Hargita Megye Tanácsa első idei rendes ülésére, az intézmény csíkszeredai székhelyén. Az ülés napirendjének egyik fő elemét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a megyei tanács alárendelt intézményének beruházási munkálatai képviselték.

Konrád Judit megyei kórházi igazgató emlékeztetett arra, hogy a kórház laboratóriumi szolgáltatásait jelenleg egy olyan cég végzi, amelynek a szerződése 2019. áprilisában lejár. Ezért úgy döntöttek, hogy a megyei kórházban saját laboratóriumot hoznak létre, amelynek a személyzetét az intézmény alkalmazottaiból állítják össze.

Ahogy a kórház menedzsere elmondta, az intézkedés megkönnyíti a kórház tevékenységét, különösen a nemrég létrehozott kutatócsoportét. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői külön finanszírozást fognak igényelni erre a beruházásra. Sajnos a kórházi épület bővítési munkálatainak közbeszerzési kiírására egyetlen cég sem jelentkezett.

A földcsuszamlások által érintett hat megyei út helyreállítására és konszolidációjára vonatkozó műszaki szakvéleményezés is elfogadásra került. A műszaki szakvélemény a Lázárfalva közelében található, 113B jelzésű úton, a 131-en, Oklándtól Kovászna megye határa fele, Kissolymos közelében, a 134A jelzésű úton, a 136-on, Csekefalva közelében, Miklósfalva fele a 137A úton, valamint a tibódi, 134C úton keletkezett károkra vonatkozik.

Chiorean Adrian, a Megyei Tanács Műszaki Osztályának igazgatóhelyettese szerint a megyei utakon keletkezett károk nem a nem megfelelően végzett munka, hanem a földcsuszamláshoz vezető földalatti víz beszivárgása miatt következtek be. Hozzátette, hogy vannak olyan részek az úton, ahol ez a probléma 500 méteres távon fordul elő. Borboly Csaba azt mondta, hogy számítanak a közbeszerzési eljárás sikerére, ezeknek az utaknak a járhatósága fontos a lakosok számára, hogy a települések ne szigetelődjenek el. A munkát az alapréteggel kezdik, a víz megfelelő elvezetésére átereszek és hidak épülnek.

A megyei tanács a Kisvillany programon keresztül 2017-ben Madicsa-fürdőn megvalósított beruházást átadta Csíkkarcfalvának. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a villamosenergia hálózat jó hatással lesz a településen tervezett beruházásokra.

A homoródfürdői 23-as Villát átadták használatra Szentegyházának. A város szerepel az országos turisztikai tervben, így pályázhat beruházási alapokra. Ha ez nem, valósul meg, az épület visszakerül a megyei tanácshoz.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.