Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese: Románia képtelen garantálni a magyar közösség kulturális autonómiáját

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese pénteken a tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem keretében úgy nyilatkozott, hogy Románia képtelen garantálni a magyar közösség kulturális autonómiáját, míg Szerbiának ez sikerült, számol be az MTI.

„Magyarországnak és a magyaroknak sikerült őszintén megbékélniük Szerbiával… és bizalmi, baráti, szoros a két ország együttműködése nemzetközi téren is. Ha velük meg tudtuk csinálni, nem hiszem, hogy a mi készülékünkben van a hiba, ha a románokkal nem tudjuk. Inkább a románok képtelenek garantálni a kulturális autonómiát”, fogalmazott Semjén.

A magyar miniszterelnök-helyettes az Első Világháború végén létrejött, trianoni békeegyezménnyel-amelynek eredményeként Magyarország területének kétharmada a szomszédos országokhoz került- kapcsolatos kérdésre is válaszolt.

„Az ország egyesítése a magyar állampolgárság odaítélése által a magyar nemzetiségűek számára megfelelő válasz volt. Természetes, hogy a magyar nép zokszót hallatott a több millió tönkretett élet miatt, de büszke lehet arra, ahogy túlélte ezt a brutális csonkítást. Az egyezmény a háború következménye volt, azé a háborúé, amelyből Magyarország vesztesként került ki. Ugyanolyan fontossággal bír az is, hogy egy budapesti hazaellenes áruló banda lerombolta Magyarország államiságát, védekezési képességeit és szándékosan lefegyverezte a magyar hadsereget”, mondta Semjén.

Másrészről Magyarország miniszterelnök-helyettese figyelmeztetett, hogy „valahányszor Magyarország vezetői hazaellenesek, a világon élő magyar közösségek érdekei is csorbát szenvednek”.

A tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem, amelyre évente jeles magyarországi politikai személyiségek és a romániai magyar pártok vezetői látogatnak el, július 23-án ér véget. Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 22-re időzítette hagyományos beszédét.

ZF

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy