Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen: România este incapabilă să garanteze autonomia culturală a comunităţii ungare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

pag-2-zsoltVicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat vineri, în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că România este incapabilă să garanteze autonomia culturală a comunităţii ungare, în condiţiile în care Serbia a reuşit acest lucru, relatează agenţia MTI. 

„Ungaria şi maghiarii au reuşit o reconciliere onestă cu Serbia … şi au obţinut încredere, prietenie şi o strânsă cooperare în privinţa afacerilor internaţionale. Dacă am reuşit acest lucru cu Serbia, atunci nu cred că este o problemă a Ungariei. Mai degrabă, românii sunt incapabili să garanteze autonomia culturală”, a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei a răspuns şi unei întrebări despre Tratatul de pace de la Trianon, din Primul Război Mondial, în baza căruia două treimi din teritoriul Ungariei a fost cedat ţărilor vecine.

„Unirea ţării prin acordarea cetăţeniei ungare pentru etnicii maghiari a fost un răspuns adecvat. Este normal că poporul ungar a deplâns ruinarea a milioane de vieţi, dar trebuie să fie mândru de faptul că Ungaria a supravieţuit acestei mutilări brutale. Tratatul a fost o consecinţa a războiului, în care Ungaria s-a aflat de partea învinşilor. La fel de important a fost că o bandă antipatriotică de trădători din Budapesta a ruinat statalitatea Ungariei, capacităţile sale de apărare şi a dezarmat în mod deliberat armata ungară”, a spus Semjen.

Pe de altă parte, vicepremierul Ungariei a avertizat că „ori de câte ori conducătorii Ungariei sunt antipatriotici, cauza comunităţii maghiare din întreaga lume nu va fi niciodată promovată”.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad se desfăşoară până la 23 iulie şi reuneşte anual cei mai importanţi lideri politici din Ungaria şi din cadrul partidelor maghiare din România. Premierul ungar Viktor Orban şi-a programat tradiţionalul discurs pentru 22 iulie.

ZF

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy