Sovinizmussal vádolja egy Hargita megyei személy a csíkszeredai városházát. A helyi közigazgatás válaszol

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Körülbelül egy hónappal ezelőtt kaptunk egy üzenetet a kiadványunk egyik olvasójától, amelyben a Csíki Mozira hívta fel a figyelmet. Az olvasó, akinek személyazonossága személyes és szakmai okokból védett, nemcsak csíkszeredai lakosként és mozirajongóként fejezte ki álláspontját, hanem néhány kérdésre választ szeretne a Ziar Harghita kiadvány közvetítésével.

A témáról szóló cikk azért csak ma jelenik meg, mert az olvasóval folytatott magánbeszélgetést követően, kértük a csíkszeredai városháza álláspontját a kérdésben, amit ma kaptunk meg.

A Hargita megyei személy tudomásunkra szerette volna hozni, hogy „a Csíki Mozi utolsó generációs berendezésekkel van felszerelve, de nem vetítenek filmeket, mert a polgármesteri hivatal nem akar szerződéseket kötni egyetlen forgalmazóval sem, olyan rendezvények kizárólagosságára törekedve, amelyek címzettje legtöbbször nyíltan a magyar ajkú közönség???” és azt is megjegyzi, hogy ezt a jegyárusító kisasszonytól tudja”.

Az olvasó egy másik részletet is el akart mondani: „Miután a mozit felújították (2015 táján), pályázatot nyújtottak be berendezésekre, amelyre biztos forrásokból értesültem, hogy nem volt jelentkező forgalmazó. Még eltelt néhány év, és filmkedvelőként észrevettem, hogy valami kezd mozgolódni a mozi épülete körül, úgyhogy tegnap este odamentem és kifaggattam a jegyárusító kisasszonyt. Aki elmondta, hogy most már van felszerelés, néhány filmet forgattak is decemberben, csak a városháza nem akar egyetlen forgalmazóval sem szerződést kötni, mert nem akarják az épületet mozivá alakítani (lásd!!!), hanem a saját, legtöbb esetben egynyelvű előadásaikra akarják fenntartani.

A panaszos, akit bosszant a városi mozi körül kialakult helyzet, sajnálattal mondja: „hét éve lakom a városban, és amellett, hogy nincs mivel elütni a szabadidőmet, még a városháza nyílt sovinizmusával is szembetalálom magam!!! Az a véleményem, hogy a sepsiszentgyörgyiek, akiket eddig sovinizmussal vádoltunk, nyitottabbnak bizonyultak ilyen téren, mint a csíkszeredaiak.”

Végezetül a szóban forgó Hargita megyei személy egy kérdést intéz a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalhoz:

„A csupán magyar nyelvű előadásokkal kapcsolatban mondottakkal mást kérdezek: Mihelyt ott van a Művelődési Ház és a Szakszervezetek Művelődési Háza (két épület rendezvények számára) és újabban a Budapest Bár (magánbefektetés), amely kizárólag magyarországi meghívottakkal szervez rendezvényeket, milyen jogon kobozta el a városháza ezt az utolsó variánst is szabadidőnk eltöltésére??? Sepsiszentgyörgyön jól működik, nálunk miért nem lehetséges?”

Mint ahogy cikkünk elején említettem, türelmesen megvártam a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal elégedetlen olvasónk kérdésére adott válaszát. Ami a kérésben elhangzott kérdést illeti, nevezetesen, hogy milyen programmal működik a csíkszeredai Transilvania mozi és jelenleg milyen filmeket vetítenek, a helyi közigazgatás azt válaszolta, hogy „Csíkszeredában nem működik egy kimondott mozi, és a korábbi mozit bezárták, mert nem volt kifizetődő.”

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy