Un cinefil harghitean acuză Primăria Miercurea Ciuc de șovinism. Administrația publică locală răspunde

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cu aproximativ o lună în urmă, am primit pe adresa redacției un mesaj de la un cititor al publicației noastre în care atrăgea atenția asupra cinematografului din Miercurea Ciuc. Cititorul, a cărui identitate preferă să fie protejată din motive personale și profesionale, a dorit să își exprime un punct de vedere în calitate de locuitor al municipiului Miercurea Ciuc și de cinefil, dar și să obțină niște răspunsuri la câteva întrebări, prin intermediul publicației Ziar Harghita.

Articolul pe această temă apare abia acum, pentru că în urma discuției purtate în privat cu cititorul, am solicitat un punct de vedere legat de situație și Primăriei Miercurea Ciuc, pe care l-am obținut astăzi.

Sursa foto: regizene.ro

Harghiteanul ne-a scris că dorește să ne aducă la cunoștință faptul că ”cinematograful din Miercurea Ciuc este echipat cu aparatură de ultimă generație, însă nu rulează filme deoarece primăria NU VREA SĂ ÎNCHEIE contracte cu niciun fel de furnizor din dorința de a avea exclusivitate pentru a organiza spectacole, de cele mai multe ori cu destinație clară spre publicul (doar) vorbitor de limba maghiară???” și menționază că ”informațiile mele sunt chiar de la fata care vinde bilete în hol”.

De asemenea, cititorul a dorit să mărturisească și un amănunt: ”După ce s-a finalizat renovarea cinematografului (undeva prin 2015) a existat o licitație pentru aparatură la care, din surse sigure, știu că nu s-a prezentat niciun furnizor. Au mai trecut câțiva ani și, amator de cinema, am observat că începe să miște câte ceva pe la clădirea cinema-ului numai ce trebuia nu, așa că, ieri seară am fost acolo și am tras-o de limbă pe domnișoara de la bilete iar aceasta mi-a spus că acum este aparatură, că în luna decembrie chiar au rulat câteva filme, doar că primăria NU VREA să încheie contract cu vreun furnizor pentru că nu vrea să dedice clădirea pentru cinema (ca să vezi!!!!) ci vrea să o aibă disponibilă pentru spectacolele lor, de cele mai multe ori unilingve.

Omul, contrariat de situația în care se află administrarea cinematografului din oraș susține cu părere de rău că ”stau de aproape 7 ani în acest oraș iar pe lângă faptul că nu am nimic de făcut în timpul liber sunt nevoit să mă confrunt și cu șovinismul acesta exprimat fățiș de către primărie!!! Sunt de părere că cei din Sf. Gheorghe pe care îi blamam până acum de șovinism exacerbat deja au dat dovadă de mai mult open-mind decât cei din Miercurea Ciuc.”
În încheiere, harghiteanul adresează și o întrebare Primăriei Miercurea Ciuc:
”Vizavi de ce mi-ați spus cu spectacolele doar în limba maghiară, vă întreb altceva: din moment ce avem Casa de Cultură și Casa de Cultură a Sindicatelor (două clădiri dedicate evenimentelor), la care se adaugă mai nou și Budapest Bar (investiție privată) care organizează evenimente numai cu invitați din Ungaria, cu ce drept ne-a confiscat primăria și această ultimă variantă de petrecere a timpului liber??? La Sf. Gheorghe a mers și merge foarte bine, la noi de ce nu se poate???”
Așa cum vă spuneam la începutul acestui articol, am avut răbdare ca și Primăria Miercurea Ciuc să răspundă la nemultumirile reclamate de către cititorul nostru. În privința întrebării adresate în solicitare și anume, ce program are cinematograful ”Transilvania” din Miercurea Ciuc și ce proiecții de film rulează în prezent, administrația publică locală a răspuns că ”În Miercurea Ciuc nu funcționează un cinematograf propriu-zis și că fostul cinematograf a fost închis din cauza nerentabilității.”
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy