Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Külföldi szakemberek támogatják egy platform létrehozását, amely biztosítja az ember és a nagy ragadozók békés egymás mellett élését

 

Június 20-án Hargita megyébe látogatott a konfliktus-menedzsment szakemberek nemzetközi csapata. A szakemberek Hargita Megye Tanácsának és a régió képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák a barnamedve (Ursus arctos) jelenlétéből eredő konfliktusokat. Végül, de nem utolsósorban a konfliktusok kezelésének módjait vitatták meg.

A nagy ragadozók jelenlétének következtében konfliktusok keletkeztek, amelyek megoldására az EP támogatja egy regionális platform létrehozását, az EB által aláírt szerződésen keresztül. Ezt a projektet az Alkalmazott Ökológia Intézet működteti, különböző európai országok szakembereinek bevonásával. A projekt során azonosítottak hasonló konfliktusokkal küzdő régiókat Olaszországból (Trento és Toszkána) és Romániából.

A projekt keretében tartott csíkszeredai találkozón Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Vrancea megyék megyei tanácsainak és környezetvédelmi ügynökségeinek képviselői vettek részt.

A Csíki medence barnamedve populációjának megfigyelésére irányuló projektet mutattak be Hargita megye részéről. Ezt a projektet a Hargita Megyei Tanács és a Pogány-havas Kistérség Egyesület (a Csíki-havasok Natura 2000 területek adminisztrátora) végzi a helyi vadászszervezetekkel együttműködve. A fent említett megyék képviselői bemutatták a nagy ragadozók jelenlétéből eredő konfliktushelyzeteket.

Borboly Csaba úgy véli, hogy további találkozókra van szükség az érdekelt felekkel, amíg a kormány megtalálja a módját az ember és a nagy ragadozók együttélésének biztosítására. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy Hargita megyében van a legnagyobb barnamedve populáció, a medvék által okozott károk napirenden vannak. Ennek egyik komoly következménye az, hogy a kialakuló félelem mellett az állattenyésztés és a mezőgazdaság egyre inkább veszteségessé válik.

A résztvevők által tárgyalt témák közül a vadászat és a beavatkozás, mint a károk kezelési és megelőzési lehetősége, a kompenzációs rendszer bevezetésének fontossága, az intervencióra vonatkozó döntések meghozatala a regionális intézményeké kell legyen, a közös cselekvési területek meghatározása és a helyi kulcsfontosságú szereplők bevonása.

Az emberek és nagyvadak együttélését célzó jövendőbeli regionális platform helyszínének azonosítása érdekében a szakértői csoport újabb találkozói várhatók.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük