Ștefan Burlacu a fegyverhasználati törvény módosulásáról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Módosult a 17/1996 sz., lőfegyverekre és lőszerekre vonatkozó törvény. A nemzetbiztonság, közbiztonság és közrendfenntartó személyzet büntetőjogilag nem vonható felelősségre és előzetes figyelmeztetés nélkül lőhet. A módosított törvény ide vonatkozó cikkelye: „52^1 cikkely.- Jelen törvény által meghatározott helyzetekben és körülmények közötti fegyverhasználat esetén jelen törvény elhárítja a nemzetbiztonság, a közbitonság és körend fenntartó intézmények személyzetének büntetőjogi valamint anyagi felelősségre vonását”. (A törvénytervezet letölthető itt)

A módosítás uniós követelmény eredménye, Románia azon országok közé tartozik, akik még nem eszközöltek ilyen jellegű változtatásokat. A módosítási javaslat Stefan Burlacu képviselő, volt SPP tiszt nevéhez fűződik, aki 2 évet dolgozott rajta.

A ziarpiatraneamt.ro kérdésére elmondta:

Azért kezdeményeztem ezt a módosítást, mert szükség volt egy szabályozásra a nemzetbiztonságiak, valamint a közrend és közbiztonságiak fegyverhasználatára vonatkozóan.

A médiában gyakran jelent meg, hogy a rendőrség és a csendőrség nem végzi megfelelően a feladatát, vagy a katonaság más státuszt élvez. Szükség volt a módosításokra, mert a törvény egyes szakaszai bizonyos szempontokból különféleképpen értelmezhetők, a jelenlegi törvény olyan dolgokat tisztáz, amelyeknek már rég világosaknak kellet volna lenniük.

Most már minden világos, remélem hogy ezen intézmények dolgozói most bizonyos mértékű védelmet élveznek. Itt említem meg az 52. cikkelyt amivel a törvény kiegészült.

Eddig a katonai személyzetet nem védte meg az intézmény fegyverhasználat esetén. Mára a dolgok világosak az intézmény átveszi az esetet, a panaszokat is, ha vannak, a sértett fél vagy a bűnoző részéről. A bírák határozzák meg, hogy valaki bűnöző-e, az intézmény átveszi az ügyet, a katonai személyzet biztonságban van, a rendőr is biztonságot élvez, őt a polgárok fizetik és a polgárokat szolgálja.

Mostanig a rendőr nem vehette elő a fegyverét. Ha például valaki egy harci kutyát uszít a rendőrre, annak nem mondhatod, hogy Állj, vagy lövök!. Legyünk realisták. Vannak helyzetek mikor döntenie kell és eddig őt nem védte a törvény.

Ezekben a közegekben dolgozó rendőrök nem shaolin harcművészek vagy cselgáncsharcosok. Felkészült, sportos emberek, de ha egy késelő támadóval találkoznak használniuk kell a fegyverüket. Azért is van fegyverük és felelősek azért amit tesznek.

Nehogy azt gondoljuk, hogy össze- vissza lövöldözhetnek és a törvény megvédi őket. Egyáltalán nem! Belső vizsgálat lesz, elemzik a helyzetet és megállapítják, hogy törvényszerűen járt-e el. A fegyverhasználó számára is felelősséggel jár miként használja azt, és az intézményre is hatással van. Mostanáig az intézmény nem avatkozott az ilyen ügyekbe, ha büntetőjogi ügy lett a dologból, az intézmény levette kezét az alkalmazottjáról.”

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy