A kormány plafonértéket szab a kötelező gépjármű- biztosításnak (RCA)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) árának befagyasztásáról. A szabályozás lehetővé teszi a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnak (ASF) egy féléves periódusra, hogy egy referenciaárat határozzon meg úgy a fizikai, mint a jogi személyek számára.

A rendelet a biztosítási piacon kialakult kérés- kínálat egyensúlyának megbomlása, illetve a romániai gépjármű- biztosítási piac működési zavarai kapcsán jött létre. Így a Kormány és a Versenytanács szükségesnek találta egy, a romániai kötelező gépjármű- biztosítási piacot ellenőrző mechanizmus létrehozását.

„Ezzel a rendelettel egy jól meghatározott, világos jogi környezetet szeretnénk biztosítani, hogy a felelős ASF megoldhassa ezt a problémát”, magyarázta Dacian Ciolos miniszterelnök.

A kötelező polgári felelősségbiztosításra vonatkozó sürgősségi rendelet figyelembe veszi az ide vonatkozó európai irányelveket, a más tagországok tapasztalatait ilyen területen, valamint a szakszervezetek, a biztosítók és a szállítók javaslatait. A kormány sürgősségi rendelete közép- és hosszú távon egy referenciaár bevezetésétől remél megoldást a szélsőséges kilengéseket produkáló RCA-piacon.

A rendelet szerint az ASF-nek egy hónap alatt meg kell határozni jármű-kategóriánként a referencia-árakat amelyek fedezik az átlagos kárigényeket és a biztosító adminisztratív költségeit. Egy működő piac előfeltételeinek megteremtése érdekében az ASF elemzi az intézkedések biztosítási piacra gyakorolt hatását és jelentést készít, amelyet benyújt a versenytanácsnak.

A sürgősségi rendelet alapján a kötelező gépjármű- biztosítást egytől 12 hónapra kötődik meg, a biztosított választásától függően. A biztosított kérésére a jogosítvány felfüggesztésének, illetve a jármű forgalmijának bevonási idejére a biztosítás felfüggeszthető.

A jobb átláthatóság érdekében a biztosítónak értesítenie kell a biztosítottakat, ezek kérésére, a biztosítási díj kiszámításának módjáról. Információ kérhető a biztosítási díj meghatározásának módjáról, a számítás alapjául szolgáló statisztikai adatokról, illetve összehasonlító jelentésekről.

A biztosító köteles kárfelvételi dossziét nyitni, a kár jóváhagyásának bejegyzésekor.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy