Szabó Zsolt- egy kiváló tanár

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Dan Voiculescu Románia Fejlődéséért Alapítvány által indított Kiváló Tanárok Ligája elnevezésű országos kampány harmadik kiadásához érkezett. A www.fundatiavoiculescu.ro honlapra érkező szavazatok döntik el a tíz nyertes kilétét.

A Kiváló tanárok Ligája elismeri és díjazza az oktatásban elért eredményeket és kiválóságot. A verseny mindazokhoz az I.-XII. osztályokban tanító tanítókhoz és tanárokhoz szól, akik karrierjük során valamilyen tanítási módszer eredményeként számottevő eredményekkel kitűntek, részt vettek a közösség életében, iskolán kívüli tevékenységekben mutattak fel eredményeket, és akik a diákok, szülők vagy a kollégák elismerésének örvendenek.

Jelentkezési feltételnek számít az állandó képzési hajlandóság, a nehéz helyzetben levő diákok bátorítása és segítése, jótékonysági akciókban való részvétel, és nem utolsó sorban a tehetséges diákok felfedezése és tanácsolása, akik eredményeikkel igazolták ezen tanárok odaadását és tehetségét.

Három érdemösztöndíjat osztanak ki az első három helyezettnek egy tanévre, egyenként 30.000, 20.000 és 10.000 Ron értékben. A negyedik helyezett tanulmányi táborban vehet részt egy neves európai egyetemen. A további hat díjazott egy- egy laptoppal térhet haza. Mind a tíz nyertes oktatási szakanyagot és enciklopédiákat kap további nyereményként.

A Kiváló Tanárok Ligája idei tíz döntőse között található Szabó Zsolt, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium román- angol szakos, 12 év tapasztalattal rendelkező tanára.

Szeretek segíteni. Tanárnak lenni azt jelenti segíteni a gyerekeknek intellektuálisan fejlődni. 2004 óta vagyok román- angol nyelvtanár és egy percig sem bánom, hogy a tanári pályát választottam. Annak idején nekem is nagyszerű tanáraim voltak. Habár magyar a nevem, minden szintű tanulmányomat román nyelven folytattam, jelenleg doktorandus vagyok a marosvásárhelyi „Petru Maior” Egyetemen, ám tanári képzésem nem áll meg a Filológia doktora cím megszerzése után sem. Több képzésen fogok részt venni a tanácsadási- oktatási eredmények növelése érdekében, azokban az osztályokban, amelyekben román nyelvet oktatok. Eddig is számos filológiai témakörű képzésen vettem részt és a román nyelv magyar tannyelvű osztályokban való oktatására összpontosítottam. Ezeknek a tanfolyamoknak az eredménye egy oktatási segédanyag kiadása lett, amelyben társszerzőként szerepelek; az utóbbi három vakáció megfelelő időnek bizonyult az általam tanított osztályokban használt didaktikai anyag összeállítására.

Több mint hasznosnak bizonyult a középiskolás diákok számára kiadott segédanyag, amelyen nagyon sokat dolgoztam. A diákok érettségi vizsgán elért eredményei javultak, és a román nyelvű kommunikáció is jobban megy, ugyanis ezt a nyelvet diákjaim nagy része csak az iskolai román óra alkalmával hallja. Diákjaim igyekvők, jelszavunk az órákon munka, munka, és megint munka, aminek következménye az eredmények, még több eredmény és kitüntetések. Az ősztől szeretnék bevezetni egy versenyt/olimpiászt a magyar anyanyelvű gyerekek számára, akik a szóbeli kommunikációra szakosodnak a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CECR) szerint.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy