Szent György vértanú, győzelem hozója (április 23)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Szent Györyg vértanút, a győzelem hozóját április 23-án ünneplik az ortodox egyházban, mint az egyik legnagyobb mártír szentet.

Szent György a kereszténység egyik legtiszteltebb szentje, leggyakrabban sárkányt legyőző lovast ábrázoló ikonokban örökítik meg. Ez a legendás epizód a keleti egyház hagiográfiájának része, és a keresztes hadjáratok idején került újra a nyilvánosság elé. Ennek a motívumnak a korai ábrázolásai a 10. században jelennek meg Kappadókiában és a 11. században Grúziában. Korábban a keleti egyház ikonográfiájában Szent György katonaként szerepelt a 7. századtól. A híres és nagy György vértanú Diocletianus császár idejében élt, Kappadókiában született, keresztény szülők fiaként élt és nevelkedett az igaz hitben.

A gyerekkorában apa nélkül maradt Szent édesanyjával Kappadókiából Palesztinába költözött. A tökéletes életkort elérve az ifjú György megbecsültté tette magát, és felkarolva a fegyveres szolgálatot, rövid időn belül elhódította a császári őrség legmagasabb kitüntetéseit, még a hadvezéri posztot is.

303-ban Diocletianus rendeletet adott ki a keresztényüldözésről, ami hatalmas letartóztatási és kínzási hullámot indított el. A következő két évben, 303-305 között, további három üldözési rendelet következett.

Így 303-tól 313-ig (a milánói ediktum évéig, amellyel Nagy Konstantin császár békét adott a keresztényeknek) az egyház földrengető próbán és véres próbatételen ment keresztül: a keresztényeket kényszerítették, hogy életük árán válasszanak a pogány istenek és Jézus Krisztus között.

Ismerve a keresztényüldözésről szóló rendeletet, György azonnal egyedül jelent meg Diocletianus császár előtt, és az egész királyi udvar előtt nyíltan megvallotta, hogy keresztény, és megértette, hogy Krisztus tanítványaként a császár seregében szolgálhat.

Megdöbbenve ettől a vallomástól, Diocletianus elrendelte, hogy vigyék börtönbe és kínozzák meg, hogy lemondjon hitéről. És a mártíromság minden szokásán átesett, lándzsaütés, talpverés, kőlap a mellkason, kínzás a kerékkel, mészgödör, szöges cipő, mérgezett ital, verés bőrostorral, stb. Mindezt és ehhez hasonlókat Szent György bátran tűrte, kitartott hitében.

Látva a halál kínjait, amelyeken Szent György átment, és hogy életben maradt és sértetlenül maradt, sokan közülük lemondtak bálványaikról, és hitre jutottak Krisztusban, egy hangon dicsőítve a keresztények Istenét. Sőt, bebörtönzése alatt Szent György egy halottat megérintve feltámasztotta azt. Maga Alexandra császárné, Diocletianus felesége, ezt látva megvallotta Krisztusba vetett hitét.

Feleségének vallomása után Diocletianus elrendelte mind a szent, mind Alexandra császárné lefejezését. Amikor megtudta a császár döntését, a börtönben Istenhez imádkozott és kiadta lelkét, Szent György pedig 303. április 23-án kard alá hajtotta a fejét.

Szent György vértanú ereklyéinek egy részét Romániába hozták. Őszentsége Teodosie, Tomis érseke ereklyetartót hozott a Szent György mártír ereklyéivel a konstancai „Sfantul Gheorghe” templomba. Az ereklyetartót Dionisie Tettamanzi bíboros, jelenleg Milánó (Olaszország) emeritus érseke adományozta, és állandóan ezen a konstancai kegyhelyen marad, amely többek között arról is híres, hogy a festményt Nicolae Tonitza készítette.

Isten éltesse mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy