Szerveltávolító műtét Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Először hajtottak végre ilyen szerveltávolító műtétet pénteken a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, a donor egy agyhalott 31 éves férfi.

A bukaresti orvoscsoport a jól ismert Radu Zamfir vezetésével eltávolította a donor máját, szaruhártyáját, csontokat és inakat, a kolozsvári orvosok pedig a veséket. A fiatalembertől eltávolított szervek Marosvásárhely, Kolozsvár és Bukarest egyetemi központjaiba kerültek.

Dr. Demeter Ferenc elmondása szerint a donor egy 31 éves gyimesi férfi, aki április 28-án szekeres baleset során súlyos koponyasérüléseket szenvedett, kómába esett, május 5-én pedig leállt az agyműködése.  Az orvosok azonnal felvették a férfi családjával a kapcsolatot, akik beleegyeztek, hogy szervdonorként esélyt adjon több más, súlyos állapotban lévő betegnek.

„ Ez egy kettős esemény: szomorú a család számára a 31 éves fiatalt elveszíteni, ugyanakkor más pácienseken és családjaikon van lehetőség segíteni. Megható a donor családjának nemes gesztusa olyan ismeretleneknek adományozni a szerveket, akiket talán soha nem is fognak megismerni”, mondta a kórház menedzsere dr. Demeter Ferenc.

Forrás: agerpres. ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy