Szlovénia és Magyarország a pálinka adómentességéről tárgyal az EU-val

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A magyar kormány továbbra is fellép az EU összes fórumán, hogy a pálinka előállítása ismét adómentessé váljon – mondta Tállai András a „Magyar Nemzet” napilapnak, közli az MTI magyar hírügynökség.

Tállai emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt Magyarország már elindította saját „pálinka szabadságharcát” az unió ellen. Abban az időben a magyar kormány biztosította az adómentességet egy bizonyos pálinkamennyiség előállításakor, ám a brüsszeli hatóságok ezért jogsértési eljárást indítottak. Végül, hosszú tárgyalások után 2015-ben nagyon kedvező szabályokat sikerült elérni.

Az év elején a pálinka előállításának témája ismét napirendre került, miután Szlovénia felvetette azt az elgondolást, hogy egy bizonyos mennyiségig az EU mentesítse a pálinkatermelést. A magyar kormány azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez, és azt javasolta, hogy bárki, aki évente 100 liter mennyiségig állít elő erős italt – akár otthon, akár egy lepárlóüzemben- mentesüljön e tekintetben az adófizetés alól.

Tállai András elmondta, hogy noha az év elején Románia elnöksége alatt továbbra is volt lehetőség az érvek alátámasztására, közben az EU elnökségét a finnek vették át, így a beszéd fenntartásának lehetősége elveszett. Az államtitkár szerint néhány közép-európai ország minden bizonnyal támogatta volna a kezdeményezést, de néhány nyugati és északi ország nem akarja a változást.

A pálinkatermelés népszerűségét a magyar adóhatóság adatai is megerősítik: az előállított mennyiség évről évre növekszik, mind a háztartásokban, mind a lepárlókban. Az év első felében a hazai gyártók 44 000 mentességi jegyet kértek, míg a tavalyi év első felében 36 000-et, 2017 első hat hónapjában pedig 34 000 mentességet igényeltek. Egy ilyen mentességi jegy liter pálinka előállítására jogosít fel. Az év első felében a lepárlók 1,47 millió liter italt állítottak elő, ami egyenértékű az 50 fokos pálinkával, míg a tavalyi év azonos időszakában ez a szám 1,38 millió volt, és két évvel ezelőtt az 1,22 millió, írja a „Magyar Nemzet”.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy