Slovenia și Ungaria negociază cu UE pentru ca pălinca să fie scutită de impozit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Guvernul Ungariei va continua să ia atitudine în toate forurile Uniunii Europene, astfel încât producţia de pălincă să fie din nou scutită de impozit, a declarat András Tállai, pentru ziarul „Magyar Nemzet”, transmite agenția ungară de presă MTI.

Producţia de pălincă face parte dintre tradiţiile din Ungaria, a spus secretarul de stat al Ministerului Finanţelor în cadrulParlamentului Ungariei, pentru numărul de miercuri al cotidianului. Oficialul a subliniat că în cadrul dezbaterilor europene, lumea ar trebui să se asigure că niciunui stat membru al comunităţii europene nu i se ia posibilitatea continuării unei tradiţii.

Tállai a reamintit că, în urmă cu câţiva ani, Ungaria a dus deja propria sa “luptă pentru libertatea pălincii”, împotriva uniunii. Atunci, guvernul maghiar a asigurat scutirea de impozite a producţiei unei anumite cantităţi de pălincă, însă cei de la Bruxelles au demarat o procedură de infringement din acest motiv. Într-un final, după lungi negocieri, în 2015 s-a reuşit obţinerea unor reguli foarte favorabile.

La începutul acestui an, subiectul producţiei de pălincă a revenit pe ordinea de zi, după ce Slovenia a venit cu ideea că, până la o anumită cantitate, UE ar trebui să scutească de impozit producţia de pălincă. Guvernul Ungariei s-a alăturat imediat iniţiativei şi a sugerat ca oricine să poată produce o cantitate de 100 de litri de tărie pe an – fie că o face acasă sau într-o distilerie – şi să fie scutit de plata unui impozit în acest sens.

András Tállai a explicat că, deşi la începutul anului, în timpul preşedinţiei României a mai existat ocazia susţinerii argumentelor, între timp, preşedinţia UE a fost preluată de finlandezi, astfel că posibilitatea susţinerii discursului s-a pierdut. Potrivit secretarului de stat, unele state din Europa Centrală ar fi sprijinit cu siguranţă iniţiativa, însă unele ţări vestice, nordice nu doresc schimbarea.

Popularitatea producţiei de pălincă este confirmată şi de datele autorităţii fiscale din Ungaria: cantitatea realizată creşte de la an la an, atât în gospodăriile oamenilor, cât şi în distilerii. În prima jumătate a acestui an, producătorii casnici au solicitat 44.000 de bilete de scutire, în timp ce în prima jumătate a anului trecut a fost vorba de 36.000, iar în primele şase luni ale anului 2017, de 34.000, un astfel de bilet oferind dreptul realizării unui litru de pălincă. În prima jumătate a acestui an, în distilerii au fost produse 1,47 de milioane de litri de băutură echivalentă cu pălinca de 50 de grade, în timp ce în aceeaşi perioadă din anul trecut, cifra a fost de 1,38 de milioane, iar acum doi ani, de 1,22 de milioane, scrie “Magyar Nemzet”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy