Szociális biztonság nélkül nincs harmonikus élet: két évtizedes együttműködés a Gyulafehérvári Caritas-al

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas közötti együttműködés csaknem két évtizedes múltra tekint vissza

Az éves hagyományokat tiszteletben tartva idén is megrendezésre került a Gyulafehérvári Caritas, a Hargita Megyei Tanács és alárendelt intézménye – a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – által szervezett sajtótájékoztató. A szeptember 21-én megrendezett sajtótájékoztató témája tizenkilenc év együttműködése volt a fent említett intézmények között. A megyei tanács a korábbi évekhez hasonlóan támogatta a Gyulafehérvári Caritas tevékenységét 2020-ban. Az együttműködés jegyében idén 757.748 lejt kaptak a Hargita megyében kidolgozott hét programra.

„A Gyulafehérvári Caritas tevékenysége áldott, ami pótolja a programok hiányát ezen a területen” – mondta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Köszönetet mondott a Caritas tevékenységért, amely tizenkilenc évre nyúlik vissza megyénkben, és megemlítette, hogy az egyesület a megyei tanács által szervezett projektversenyek állandó nyertesei között van. Az egyesületnek nyújtott támogatást a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül utalják ki. Borboly Csaba elmondta, hogy a szociális szektornak nincs elegendő forrása, és nagy szükség lenne rá. Ez nagyrészt a parlamenti képviseletnek köszönhető, ahol a pénzeszközök elosztása során jobban figyelembe kell venni a szociális szféra igényeit.

„A kormány kiadási költségvetésének minden nehézség nélkül tartalmaznia kell a szociális kiadások átvállalását. Láthatjuk, hogy a szociális védelmet hazánkban problémaként fogják fel, és nem az emberek támogatásának lehetőségeként. Az időseket a társadalom értékes tagjainak tartjuk. Részt vehetnek tanfolyamokon, különféle programokban és aktív életet élhetnek. Ezeket az embereket nem szabad problémaként kezelni, mint gyakran előfordul. Úgy gondoljuk, hogy elő kell mozdítani az információs-kommunikációs eszközök használatát az idősek körében, mint például a gazdáknak szóló programokban, a fiatalok és az idősek együtt dolgozhatnak. Itt említhetők azok a programok is, amelyek lehetőséget kínálnak a mélyszegénységben élő fiatalok számára, a szebb felnőtt életre. Ezek olyan oktatási tevékenységek, amelyeknek irányadó szerepük van. Tudatosan kell cselekednünk, és mindezeket a programokat a Gyulafehérvári Caritas- al közösen kell végrehajtanunk „- mondta a megyei tanács elnöke.

Támogatásban részesülő Caritas programok: házi gondozás, közösségi adminisztrációs szolgáltatás, Szent Erzsébet Idősek Otthona, fogyatékkal élők korai oktatása és fejlesztése, komplex program gyermekeknek és fiataloknak, idősek programja, önkéntes program.

A Hargita Megyei Tanács által ebben az évben odaítélt legjelentősebb összeg – 440.000 lej – az otthoni gondozási szolgáltatás támogatása volt. 66 településen működik és nyújt speciális segítséget 2500 ember számára, illetve takarítási szolgáltatásokat kínál azoknak, akiknek szükségük van rá. Ezenkívül 232.200 lejt kapott a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona, a 158 ember közül pedig 6 fő kiadásainak teljes fedezetét biztosítják. Ez utóbbi megközelítés jó példa az együttműködésre, amikor a megyei tanács és a szociális osztály megvásárolja ezt a szolgáltatást az említett emberek számára.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója kijelentette: „A szociális szolgáltatások legalább annyira értékesek, mint bármely más terület beruházásai. Talán még ennél is fontosabbak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyermekbe történő befektetések húsz év alatt tízszer nagyobb előnyökkel járnak. És ez valós és gazdasági szempontból is bizonyítható. Az ebből a pénzből, közös munkánkkal megmentett életek, gyermekek és családok hozzájárultak a társadalom jövőjéhez. Úgy gondolom, hogy nem nevezhetjük magunkat civilizált, keresztény közösségnek, ha nem figyelünk embertársainkra, mindazokra, akiknek segítségre van szükségük.

György Péter, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális igazgatója kiemelte azt a szerepet, amelyet az egyesület vállalt, mint egyházhoz tartozó szervezet és a helyi közösség partnere. „A jelenlegi helyzet ismeretében több területen is együttműködünk a megyei tanács intézményével a koronavírus témájában. Arról van szó, hogy biztosítottuk a szükséges helyeket a karantén-kötelesek számára. Az orvosi rendszer alkalmazottai számára szállást és étkezést, valamint rezidens orvosoknak és a vírus által érintett személyzetnek is. Ezek az emberek velünk élnek, és innen mennek dolgozni „- mondta György Péter, hozzátéve, hogy a közösségi hálózatnak is szerepe van abban, hogy motiválja a fiatalokat, hogy ne hagyják el a szülőföldjüket.” Nagyon fontos szempont ebben a tekintetben a szociális támogatás. Azok az emberek, akik külföldön találkoztak a szociális hálózattal, amelyik velük volt a problémákban, nehezen térnek haza. Ha elégedettek lennének az itthoni munkahelyükkel és fizetésükkel, akkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem kapnak megfelelő szociális védelmet, amikor problémákba ütköznek.

Ludescher László, a Caritas Alba-Iulia szociális gondozási osztályának igazgatója a szociális szolgáltatások alapvető feltételeiről, nevezetesen az állandóságról és a folytonosságról beszélt. „A tizenkilenc éves múltra visszatekintő együttműködés a megyei tanáccsal, valamint a szociális és gyermekvédelmi igazgatósággal az egyik feltétele annak, hogy ezek a szolgáltatások Hargita megyében működjenek és fejlődjenek. E szolgáltatások másik fontos része, hogy folyamatosan megújulnak, fejlődnek és képesek hasznos változtatásokra. Ez rengeteg projektet, uniós forrást jelent. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ezeket a programokat fenn kell tartani és állandóvá kell tenni „- mondta Ludescher László.

A sajtókonferencia az alábbi linken megtekinthető:

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy