Tegnap este heves lakástűz volt a Salamás községhez tartozó Fundoja faluban. Ne hagyja az elektromos készülékeket feszültség alatt, felügyelet nélkül!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Folyó év május 5-én, 18:00 óra körül a maroshévízi katonai tűzoltók és a salamási önkéntes tűzoltók Fundoja faluban keletkezett lakástűz eloltásához szálltak ki. A tűzet valószínűleg feszültség alatt hagyott elektromos készülék okozta.

A tűzoltók megérkezésekor égett a ház tetőzete és két melléképület kb. 230 négyzetméteren és fennállt a veszély, hogy a lángok a szomszédos épületekre is kiterjednek. A tűzoltók több mint két órán keresztül, három tűzoltóautóval dolgoztak a tűz oltásán, a tűzfészkek felkutatásán és felszámolásán, illetve a közeli épületek védelmében. A tűz következtében leégett egy raktár, egy szerszámtároló és a ház tetőzete, bútorzat, ruhanemű és lábbeli. Megrongálódtak: a ház falai, 3 láncfűrész, egy elektromos fűnyíró, egy akkumulátoros fúrógép, egy sarokcsiszoló, szerszámok és kézi szerszámok. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A tűzoltók beavatkozásának hála sikerült megmenteni 500.000 lej értékű anyagi javakat, a keletkezett kár 200.000 lejre tehető.

VIGYÁZAT AZ ALSÓ ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEKRE!

A Hargita megyei katonai tűzoltók felhívják a figyelmet azokra az intézkedésekre, amelyeket be kell tartani az anyagi károkkal és esetenként akár emberéleteket is követelő elektromos tüzek megelőzése érdekében.

  • Ne hagyjon felügyelet nélkül feszültség alatt álló elektromos készülékeket, mint például: radiátor, légfűtő, tűzhely, vasaló, lámpa, TV és hasonlók;
  • A készüléket szigorúan a gyártó utasításai szerint telepítse és használja, amelyek a termékismertetőben szerepelnek;
  • Rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozózsinórjait, és ha elhasználódtak, cserélje ki.
  • Ha olvadt műanyag szagát észleli, húzza ki a készüléket az áramforrásból. Ezt a szagot legtöbbször a dugasz vagy az aljzat megolvadása okozza. Fokozatosan az égés átterjed a tápvezetékre, amely addig változtatja a színét, amíg el nem feketedik. A következő pont az elektromos készülék vagy az elektromos rendszer a falban. A tűz küszöbön áll.
  • Egyes tüzeket az elektromos készülékek túlzott igénybevétele okozza. A figyelmeztetés különösen a nagyméretű készülékekre vonatkozik (radiátor, hűtőszekrény, tűzhely, légmelegítő, mosógép stb.). Minden készülékhez rendeljen egy aljzatot. Ha több készüléket csatlakoztat egyetlen forráshoz, az felmelegedhet, ami rövid időn belül tüzet okozhat.
  • Amikor néhány órára elhagyja otthonát, válassza le az erős fogyasztókat az áramforrásról. Ha olyan hosszabbító kábeleket használ, amelyeknél lehetőség van az áramellátás leállítására, ne habozzon lecsatlakoztatni az elektromos fogyasztókat minden alkalommal, amikor hosszabb időt tölt távol otthonától.

ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy