Incendiu violent, seara trecută, la o locuință din comuna Sărmaș. Nu lăsați aparatele electrice sub tensiune, nesupravegheate!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 5 mai a.c., în jurul orei 18:00, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, alături de SVSU Sărmaș, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din satul Fundoaia, comuna Sărmaș, cel mai probabil din cauza unui aparat electric lăsat sub tensiune.

La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta generalizat, la nivelul acoperișului casei și la două anexe gospodărești, pe o suprafață de circa 230 mp, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la alte construcții învecinate. Pompierii au acționat timp de peste două ore, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protecția clădirilor din proximitate. În urma incendiului, au fost distruse, în totalitate, o magazie, un atelier pentru scule și acoperișul casei, precum și mobilier, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. S-au degradat: pereții casei, 3 drujbe, o motocoasă electrică, o bormașină cu acumulatori, un polizor unghiular, scule și unelte de mână. Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au împiedicat extinderea flăcărilor la casa și anexele aflate în apropierea focarelor. Prin intervenţia pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 500.000 lei, însă pierderile materiale au fost evaluate la circa 200.000 de lei.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

Pompierii militari harghiteni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy