Testvérrégió kapcsolat Imathia és Hargita megye között

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A görögországi Imathia Régió és Hargita Megye Tanácsa vezetője testvérmegyei kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá pénteken, szeptember 16-án Veriában. Borboly Csaba megyeelnök és a régió alkormányzója, Konstantinos Kalaitzidis gyümölcsöző kapcsolatban reménykednek. A megyeelnök köszönetét fejezte ki Salamon Márton Lászlónak, Románia szaloniki főkonzuljának, aki a kapcsolatot kezdeményezte, és annak kialakításában segített. A főkonzul idén januárban Hargita megyében tett látogatása során részletezte a görögországi tartománnyal kötendő szerződés lehetőségeit. A Hargita megyei küldöttség bemutatta térsége kulturális és turisztikai értékeit, valamint jó kezdeményezéseit, többek között a Székely termék mozgalmat és a Hargita-hegység projektet.

Az észak-görögországi régió képviselői érdeklődtek Hargita megye turisztikai befektetéseiről, valamint a fa felhasználhatósága kapcsán még egyeztetnek a jövőben, úgymint faházak, kis épületek és faapríték, pellet készítéséről. A görög fél mindezek mellett a gyümölcsfeldolgozás terén is partnerre számít. A jövőben üzletembereket és intézményvezetőket várnak Hargita megyébe, akik partnerkapcsolatokat építhetnek ki, és tájékozódhatnak a befektetési lehetőségekről.

Borboly Csaba megyeelnök reményét fejezte ki, hogy mindkét fél számára előnyös együttműködési kapcsolat alakul ki. A testvérmegyei kapcsolat hozzájárul a közös programok, pályázatok elindításához, főként a turisztikai célpontok menedzsmentjére nézve.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a partnerek hivatalosan is előkészíthetik a társulási szerződés véglegesítését és aláírását.

A megyeelnök hozzátette, hogy Hargita megyétől 900 kilométerre sem lehetetlen az üzleti, kulturális kapcsolatok kiépítése, a jó megoldásokat pedig érdemes megvizsgálni és bővíteni a két térség közti kapcsolatot.

Hargita megye küldöttsége a szomszédos Pieria tartományba is ellátogatott, Salamon Márton László főkonzul kíséretében. A főkonzul elmondása szerint a térség egyik legnagyobb regionális vásárát szokták ott szervezni, ahová a tervek szerint jövőre Hargita megyének is helyet biztosítanának.

Konstantinos Kalaitzidis alkormányzó mindezek mellett a régiósítás negatív tapasztalatait osztotta meg Borboly Csabával. Görögország 2011-től az úgynevezett Kallikratész-terv értelmében közigazgatási reformon esett át. Jelenleg Imathia egyike az összesen 74 regionális egységnek, amely a Görögországot alkotó hét decentralizált régió alá tartozik. A hét decentralizált régió ugyanakkor összesen 13 közigazgatási régiót is magában foglal. A tartomány alkormányzójának beszámolója szerint a közigazgatási változások negatív hatással vannak a helyi önkormányzatokra, hiszen a belső ügyeket a központi régióba kell felterjeszteniük, ahol a bürokrácia miatt gyakran két hónapba telik elbírálni a legapróbb problémákat is. Hangsúlyozta, hogy a régiósítás tönkretette az önkormányzatiságot.

Csíkszereda, 2016 szeptember 16

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy