Tiltakoznak a háziorvosok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Több megye háziorvosainak, illetve pácienseik képviselői tüntettek csütörtökön a prefektúrák és a megyei egészségbiztosító pénztárak székhelyei előtt a romániai egészségügyi alapellátás alulfinanszírozottsága, a háziorvosi ellátás ellehetetlenítése miatt.

A Hargita megyei Háziorvosok Szövetsége dokumentumot nyújtott be a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, illetve a prefektusi hivatalhoz, amelyben az egészségügyi rendszer leromlása, tevékenységük alulfinanszírozottsága, illetve az azt érintő megszorítások ellen tiltakoznak.

„A beadványban foglalt követelésekkel egyetértenek a páciensek és az összes családorvos. Sajnos oda jutottunk, hogy morálisan, szakmailag és pénzügyileg is elfogadhatatlannak tartjuk az egészségügy helyzetét, amely veszélyessé vált úgy ránk nézve, mint a betegeinkre”, nyilatkozta a prefektusi hivatal épülete előtt dr. Szabó Soós Klára, a Hargita megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke. Elmondta, hogy a háziorvosoktól megvontak bizonyos kompetenciákat és nem írhatnak elő-egyébként orvosilag indokolt-bizonyos kezeléseket vagy paraklinikai vizsgálatokat, míg külföldre távozott kollégáik esetében elismertek ezek a kompetenciák.

Dr. Szabó Soós Klára szerint a háziorvosok a rendszer adminisztrátoraivá váltak, „mintha biztosítási ügynökök lennének”.

„Az Egészségbiztosítási Pénztár kiszervezte a rendszeradminisztrációt a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy a 95-ös törvény világosan előírja, hogy ez az Egészségbiztosítási Pénztár kötelessége és mindenkinek felelnie kell a munkájáért. Nekünk kell azonosítani, hogy valaki biztosított-e, milyen kategóriába tartozik, papírokat kérjünk, küldözgessük a beteget. Ez elfogadhatatlan, annál is inkább, hogy száz millió eurós nagyságrendben költekeztek egy országos integrált rendszerre, amelyért valaki felelős, de nem a háziorvos. Az adatok vas voltáért az Egészségbiztosító Pénztár, a rendszer kezelője felel, nem minket kellene büntetni és tőlünk követelni a papírok beszerzését. Rendelőink valóságos titkárságokká váltak. Mi már nem akarjuk ezt elfogadni”, mondta dr. Szabó Soós Klára.

A Hargita megyei háziorvosok az egészségügyi alaphálózat alacsony finanszírozását is nehezményezték, továbbá, hogy nem vehetnek ki pihenőszabadságot és kifejezték, hogy türelmük végére értek.

A sajtóhoz eljuttatott közleményben a Hargita megyei Egészségbiztosító Pénztár jelzi, hogy elemzik a beadványban foglaltakat és „a helyileg megoldható problémákra megoldásokat keresnek, amelyek pedig más helyi vagy központi intézmények hatáskörébe tartoznak, azokat oda továbbítják, a megoldás érdekében”.

Agerpres

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy