Medicii de familie în proteste

0

Articol disponibil în: Magyar Română

protest_mediciReprezentanții medicilor de familie, împreună cu cei ai pacienților din mai multe județe au pichetat, joi, sediile prefecturilor și a caselor județene de asigurări de sănătate, într-un protest față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de a-și practica în condiții optime meseria.

O delegație a Societății Medicilor de Familie din Harghita a depus, joi, câte un memoriu la Casa Județeană de Asigurării de Sănătate și la Prefectura Harghita, în care reclamă deteriorarea sistemului de sănătate, proasta finanțare sau restricțiile impuse în desfășurarea activității.

„Toate revendicările din acest memoriu sunt susținute atât de pacienți cât și de către medicii de familie. Am ajuns, din păcate, într-o situație în care nu mai putem accepta nici moral, nici profesional și nici financiar acest sistem de sănătate care a devenit, deja, excesiv de dăunător, atât pentru noi, medicii de familie, cât și pentru pacienții noștri”, a declarat, la sediul Prefecturii, președintele Societății Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara.

Aceasta a vorbit despre faptul că medicilor de familiei le-au fost restrânse competențele și nu pot prescrie anumite tratamente sau examinări paraclinice, justificate din punct de vedere medical, în vreme ce medicilor de familie care pleacă în străinătate le sunt recunoscute aceste competențe.

Dr. Szabo Soos Klara a punctat faptul că s-a ajuns în situația în care medicii de familie sunt administratorii sistemului, „de parcă ar fi agenți de asigurări” .

„Casa de Asigurări de Sănătate a externalizat administrarea sistemului către medicii de familie, cu toate că legea 95 scrie clar că administrarea sistemului este obligația CAS și fiecare pentru munca lui trebuie să și răspundă. Noi trebuie să identificăm cine este asigurat și de care categorie aparține, noi să adunăm hârtii, să căutăm pacienții în buzunar. Este inadmisibil, mai ales că s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru un sistem național integrat, de care trebuie să răspundă cineva și nu medicul de familie. De corectitudinea datelor, CAS, administratorul sistemului, trebuie să răspundă și nu noi să fim penalizați și să adunăm hârtii, încât au transformat cabinetele noastre în niște secretariate. Noi nu mai dorim să acceptăm acest lucru”, a spus dr. Szabo Soos Klara.

Medicii de familie harghiteni reclamă și proasta finanțare, faptul că nu își pot lua concedii de odihnă și că au ajuns la capătul răbdării.

Într-un comunicat remis presei, conducerea CAS Harghita susține că solicitările din memoriu vor fi analizate, „urmând să se caute soluții la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local, iar aspectele care țin, după caz, de competența CNAS sau a altor instituții locale ori centrale (DSP, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, ANMDM etc.) vor fi comunicate acestora, în vederea soluționării”.

Agerpres

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy