Tíz Hargita megyei személy Székelyföld autonómiáját előirányzó törvénytervezetet terjesztett elő

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tíz magyar nemzetiségű román állampolgár székelyföldi autonómiatervezetet nyújtott be. A kezdeményező bizottság elnöke Árus Zsolt István, gyergyószentmiklósi lakos, a bizottság további kilenc tagja is Hargita megyei.

A törvénytervezet megjelent a Hivatalos Közlöny 66. számában, a törvényhozási tanács negatív véleményezésétől kísérve. Az indítvány parlamenti előterjesztéséhez legkevesebb 100.000 aláírásra van szükség, legkevesebb tíz megyéből, írja a hotnews.ro.

A kezdeményezés értelmében a Székelyföld magába foglalná Hargita és Kovászna megyéket, illetve Maros megye egy részét.

A törvényhozási tanács negatívan véleményezte az indítványt, rámutatva, hogy „az egységes román nemzeti állammal párhuzamos, elkülönített állami egység létrehozására törekszik”– amit tilt az Alkotmány. Az Alkotmány 74. cikkelye szerint legkevesebb 100.000 állampolgár kezdeményezhet egy törvénytervezetet. Ezeknek az állampolgároknak a megyék egynegyedéből kell lenniük, minden megyéből, a fővárost is beleértve, 5.000 aláírással kell támogatni a kezdeményezést, írja a hotnews.ro.

„74. cikkely- törvényhozó kezdeményezés

(1) A törvényhozói kezdeményezés a Kormány, a képviselők, szenátorok, vagy 100.000, szavazóképes állampolgár joga. Azon állampolgárok, akik élnek ezzel a jogukkal az ország megyéinek legalább egynegyedéből kell származniuk, megyénként, a fővárost is beleértve 5.000 aláírással kell rendelkezniük.

(2) Nem képezheti állampolgári kezdeményezés tárgyát pénzügyi, nemzetközi vonatkozású dolgok, az amnesztia és megkegyelmezés.

(3) A kormány törvényhozói kezdeményező jogát a törvénytervezetnek az illetékes testülethez való átküldésével gyakorolja, elfogadás végett

(4) A képviselők, szenátorok és állampolgárok törvényhozó kezdeményezésüket kizárólag a kért formában mutathatják be

(5) A törvényhozói javaslatokat először az illetékes testülethez küldik megvitatásra és elfogadásra”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy