Zece harghiteni au inițiat un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

semnaturiZece cetățeni români de etnie maghiară au inițiat un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Președintele Comitetului de Inițiativă pentru această inițiativă legislativă este Arus Zsolt Istvan, cetățean din Gheorgheni (județul Harghita). Ceilalți nouă inițiatori sunt, de asemenea, harghiteni.

Inițiativa legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 66 (Partea I), fiind însoțită de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Inițiativa are nevoie de 100.000 de semnături din minimum zece județe pentru a fi depusă la Parlament și votată, scrie hotnews.ro.

Potrivit inițiativei legislative, teritoriul Ținutului Secuiesc ar urma să cuprindă județele Harghita și Covasna, precum și o parte din județul Mureș.

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului de inițiativă legislativă, arătând că vizează „crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român” – fapt interzis de Constituție. Reamintim că, potrivit Articolului 74 din Constituție, minimum 100.000 de cetățeni pot iniția un proiect de lege. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative, mai scrie hotnews.ro.

Art. 74 – Iniţiativa legislativă

(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
(3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.
(4) Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.
(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy