Több mint 4.500 a beiskolázott roma gyerekek száma

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több mint 4.500 beiskolázott roma gyereket tartanak nyilván ebben a tanévben Hargita megyében. Ez a legnagyobb szám az utóbbi tíz évben a megyei Tanfelügyelőség adatai szerint.

A 2006-2007-es tanévben 1.1167 roma gyereket írattak iskolába, míg ebben a tanévben számuk 4.528 és folyamatosan emelkedik, nyilatkozta Kari Attila az Agerpres hírügynökségnek.

A statisztika szerint ez a 4528-as szám az összes beiskolázott gyerek számának 9%-át teszi ki. Nagy részük, 2.048 elemi oktatásban vesz részt, 1.015 óvodás, 1.227 középiskolás és 211 líceumba jár. Marosvásárhely és Kolozsvár egyetemein 9 roma egyetemista folytatja tanulmányait.

Kari Attila tanfelügyelő a mediátorok meggyőző munkájának tulajdonítja a beiskolázott roma gyerekek megnövekedett számát valamint, hogy a szülők megértették az iskoláztatás fontosságát.

A szülők tudatosabbá váltak az iskoláztatást illetően, és az elmúlt tíz évben egy új generáció nőtt fel. Ehhez tevődik az iskolai mediátorok munkája, akik követik a gyerekek jelenlétét az iskolában, együttműködnek a tanárokkal és folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülőkkel, magyarázta Kari Attila tanfelügyelő.

Hargita megye szintjén nyolc iskolai mediátor van alkalmazásban és még tízre lenne szükség. A megyei tanügyben két roma nyelvoktató van, és három tanár aki a „Roma történelem és hagyományok” tantárgyat oktatja.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy