Tőkés László- kinek gondoltuk és ki ő valójában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Jómagam, László-Tokésmint sokan mások, a romániai magyarság vezéregyéniségének tekintettem Tőkés Lászlót, jobban mondva a magyar közösség jelképének. A forradalom óta azt tudom róla, hogy ő az a református lelkész, aki szembeszállt a kommunistákkal és egy olyan eseménysorozat elindítója volt, amely hozzájárult a kommunizmus bukásához Romániában. Ez pedig tiszteletet váltott ki bennem. A magyarok jelképeként és lelkészként láttam őt eddig, követendő példaként. Most, hogy volt alkalmam őt látni a maga valóságában nagyon kiábrándított amit láttam.

Tőkés lelkész, aki a szememben társadalmi példakép és a hit embere, aki a közössége tagjainak vallási vezetője, tulajdonképpen egy képmutató láncdohányos, érdekesen néz a fiatal lányok után, és a zöldövezetre dobja a cigarettacsikket. Miután láttam a nagy Tőkés Lászlót a maga természetes valójában, sajnos az első 10 perc után elszállt minden tiszteletem, amit az Egyház embere iránt éreztem. Láttam már mindenféle vallási vezetőt, de higgyék el egyikük sem cigarettázott nyilvánosan és nem nézett a tinédzser lányok hátsója után.

A nagy vizuális csalódás után, amikor megdőlt bennem minden tisztelet Tőkés László iránt, szerencsétlenségemre beszélni is hallottam őt. Beszédében nemhogy hálás lett volna a magyar közösségnek, amelynek köszönhetően nagy politikai személyiséggé vált, hanem szóvá tette, hogy tudomisén milyen székelyföldi rendezvényen nem jelent meg a magyar hallgatóság. Jött, hogy megkérdezzem: „Na de …uram, ezek az emberek 25 éve támogatják önt, rémes időszakon mentek keresztül a forradalom előtt, hogy önt támogassák, most hogy merészeli korholni őket, hogy nem jelentek meg egy rendezvényen?” Tőkés László, a nagy vezető beszéde, legalábbis szerintünk, arroganciáról tanúskodik, és arról, hogy ez az ember elfelejtette honnan jött és kiknek a segítségével jutott oda, ahol most van.

Hogy a csalódás teljes legyen, Tőkés László a Tusványos egyik színpadán is szerepelt, a hallgatóságtól cetliken érkező kérdésekre válaszolva. Ám a valóságban a nagy Tőkés László az asztalon fekvő papírlapra lesett folyton, miközben válaszolt, amiből arra gondolok, hogy a kérdéseket előre megbeszélték. Ha még a magyar közösség kérdéseire is előre elkészített válaszokkal érkezik Tőkés László, akkor itt befejezem cikkemet, hogy ne kelljen kifejtenem az összes negatív véleményemet arról az emberről, akit 25 éven keresztül példaképnek tekintettem, de akiről kiderült, hogy nem más, mint egy képmutató.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy