Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ adókedvezményeket javasol a bölcsődei és óvodai költségek fedezésére

 

A vállalkozói szférával folytatott konzultációkat követően az RMDSZ elkészített és benyújtott egy törvényjavaslatot, amely adóengedményeket biztosítana havi 1500 lej értékben társasági adólevonás formájában, ha a munkavállalók visszatérnek a munkahelyükre a gyereknevelési szabadság lejárta előtt. A tervezet egy másik fontos előírása értelmében a vállalkozóknak adóalap csökkentővé válna a duális egyetemi oktatásban való részvétel, nemcsak a középfokú oktatás esetén, ahogy eddig volt.

A törvényjavaslat kezdeményezői: Szabó Ödön, Bihar megye RMDSZ képviselője, és Novák Csaba Zoltán, RMDSZ szenátor.

Szabó Ödön, a Képviselőház Oktatási Bizottságának elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy ha a javaslat mellett szavaznak, a munkáltató havonta akár 1500 lejt is költhet a munkavállalók gyermekeinek bölcsődei vagy óvodai költségeire.

„Ez a rendelkezés előnyös lenne mind a közpénz szempontjából, a gyermeknevelési támogatás megspórolása által, ha a munkavállaló visszatér a munkahelyére, mind pedig a vállalkozók számára, akik visszakapják a munkaerőt és adókedvezményben részesülnek. nem utolsó sorban a kisgyerekes családoknak is segítségére lesz, akik ily módon fedezhetik a bölcsődei és óvodai költségeket. A fizetés 85%-át kitevő gyermeknevelési támogatás helyett megkapják a teljes fizetést, plusz a korai visszatérésért a 650 lejt”, mutatott rá Szabó Ödön RMDSZ képviselő, még hozzátéve, hogy ahol erre szükség van, ezekből az alapokból a cégek saját bölcsődét alapíthatnak.

A tervezet második fontos módosítása kiterjesztené az ún. duális oktatás támogatását- amely a gyakorlati oktatást is feltételezi egy bizonyos cég keretén belül- a középiskoláról az egyetemi oktatásra is.

A tervezet hamarosan bekerül a parlamenti szakbizottságokba, ebben a kérdésben a Szenátus az első ház, majd a végső döntést a képviselőház hozza meg.

 

 

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük