UDMR propune facilități fiscale pentru acoperirea costului creșelor și grădinițelor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În urma unor consultații cu sfera antreprenorială, UDMR a elaborat și depus un proiect de lege care ar prevede acordarea unor facilități fiscale, sub forma unor deduceri de taxe pentru companii, în valoare de 1.500 lei lunar, dacă angajații se întorc la locul de muncă înainte de expirarea concediului pentru creșterea copilului. O altă prevedere importantă a inițiativei prevede facilități si pentru sprijinirea învățământului dual la nivelul universitar, nu doar al liceelor, ca până acum. Această formă de învățământ presupune o pregătire practică, pe lângă cea teoretică, în cadrul unor companii.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön și senatorul UDMR din județul Mureș, Novák Csaba Zoltán.

Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ al Camerei Deputaților a subliniat că, dacă legislativul va vota în favoarea acestei propuneri, angajatorul ar putea acoperi, în limita a 1500 lei lunar, costurile cu creșa sau grădinița a copiilor angajaților lor, dacă aceștia se întorc la locul de muncă înaintea expirării concediului de creștere a copiilor, urmând ca această sumă să fie scăzută din impozitele companiilor.

„Această prevedere ar fi benefică atât din punct de vedere al banilor publici prin economisirea indemnizației pentru creșterea copiilor, dacă angajații se întorc la muncă, cât și pentru antreprenori care își vor redobândii forța de muncă și vor primi scutiri de la taxe. Nu în ultimul rând va veni în ajutorul familiilor cu copii mici, care își vor putea acoperii costurile creșelor și a grădinițelor, iar în locul indemnizației pentru creșterea copilului, în valoare de 85% din salariu, vor putea primii salariu integral, plus, întorcându-se la muncă timpuriu, stimulentul lunar în valoare de 650 lei”, a arătat deputatul UDMR, Szabó Ödön, adăugând că, acolo unde este necesar, companiile pot înființa, din aceste fonduri, creșe proprii.

A doua prevedere a propunerii legislative extinde sprijinirea așa numitului învățământ dual – care presupune și o formare practică, în cadrul unor companii – de la nivelul liceelor la nivelul universitar. Companiile ar avea dreptul să deducă cheltuielile pentru organizarea învățământului dual universitar.

Este de așteptat ca proiectul de lege să fie dezbătut în curând de comisiile de specialitate a Parlamentului, urmând ca Senatul, și Camera Deputaților, în calitate de for decizional să ia o decizie privind această inițiativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy