Újabb bírságot törölt a bíróság a Székelyudvarhelyen kifüggesztett zászlókért

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A székelyudvarhelyi bíróság semmisnek nyilvánította azt a jegyzőkönyvet, amellyel Hargita megye prefektusa bírsággal sújtotta Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét, amiért 2018-ban október 23-án (a magyarok nemzeti ünnepe, az 1956-os forradalom évfordulója) kitűzte a magyar zászlót, közli az MTI magyar hírügynökség.

Három héttel ezelőtt ugyanaz a bíróság megsemmisítette a Hargita Megyei Prefektúra által a nemzeti jelképek Székelyudvarhelyen 2020. március 15-én (a magyarok újabb nemzeti ünnepén, az 1848-as forradalom emlékére) történt kifüggesztése miatt alkalmazott bírságot.

A csütörtökön, illetve május 13-án hozott ítéletek jegyzőkönyvét közzétették a román bíróságok portálján.

Egyik döntés sem végleges, és mindkettőt megfellebbezheti a kormány képviselője.

A tárgyalás során Székelyudvarhely polgármestere többek között azt állította, hogy a prefektus anélkül írta alá a jegyzőkönyvet, hogy a helyszínen tartózkodott volna, így nem állapíthatott meg bűncselekményt.

A román kormány képviselői 2018-ban kezdték megbüntetni azokat a székelyföldi polgármestereket, akik március 15-én vagy október 23-án magyar zászlókkal, szalagokkal és kokárdákkal díszítik városukat. A polgármesterek az összes bírság törlését kérték a bíróságoktól, de eddig csak részben jártak sikerrel.

A legtöbb per még folyamatban van.

Romániában a zászlók kifüggesztéséről szóló törvény kimondja, hogy a külföldi országok zászlaját csak különleges, kivételes esetekben lehet kihúzni, és csak a román zászlóval együtt.

A kormány határozata ugyanakkor azt is meghatározza, hogy „nemzeti szervezettel rendelkező etnikai kisebbségek rendezvényeiken saját szimbólumaikat használhatják”.

A tárgyalások során a bíróságoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy a magyar nemzeti színű szalagok, kokárdák, szívek, amelyeket a polgármesterek a városok ünnepi dekorációjára használnak, a nemzeti jelképekről szóló törvény hatálya alá tartoznak-e.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy