Încă o amendă pentru steagurile arborate în Odorheiu Secuiesc a fost anulată de instanţă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Judecătoria Odorheiu Secuiesc a anulat procesul-verbal prin care prefectul judeţului Harghita l-a amendat pe Árpád Gálfi, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru afişarea, în 2018, a simbolurilor naţionale maghiare cu ocazia zilei de 23 octombrie (sărbătoare naţională a maghiarilor, comemorarea revoluţiei din 1956), transmite agenția ungară de presă MTI.

Cu trei săptămâni, aceeaşi instanţă a anulat  amenda aplicată de Prefectura județului Harghita pentru afişarea în Odorheiu Secuiesc a simbolurilor naţionale în data de 15 martie 2020 (altă sărbătoare naţională a maghiarilor, în memoria revoluţiei din 1848).

Minutele sentinţelor pronunţate joi, 13 mai, au fost publicate pe portalul instanţelor de judecată din România. Niciuna dintre hotărâri nu este definitivă şi ambele pot fi atacate în apel de către reprezentantul Guvernului.

În timpul procesului, primarul din Odorheiu Secuiesc a susţinut, printre altele, că prefectul a semnat procesul-verbal fără să fie prezent la faţa locului, de aceea nici nu a putut constata vreo infracţiune.

Reprezentanţii Guvernului român au început din 2018 să-i pedepsească pe primarii din Ţinutul Secuiesc care decorează localitatea lor cu steaguri, panglici şi cocarde maghiare în 15 martie sau în 23 octombrie. Edilii au cerut instanţelor anularea tuturor amenzilor, dar până acum au avut doar succes parţial.
Majoritatea proceselor sunt încă în curs.

În România, legea cu privire la arborarea de steaguri prevede că drapelele unor ţări străine pot fi arborate numai la ocazii speciale, excepţionale, şi doar împreună cu drapelul românesc.

Cu toate acestea, hotărârea de guvern cu normele de aplicare ale legii specifică şi faptul că “minorităţile etnice care au o organizaţie naţională pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”.

În cursul proceselor, instanţele trebuie să examineze, de asemenea, dacă panglicile, cocardele, inimile cu culorile naţională maghiare, folosite de primari pentru decorarea festivă a oraşelor, intră în sfera legii simbolurilor naţionale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy