Újabb öt évig vezeti az RMDSZ-es Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációllenes Tanácsot

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: dolce-sport.ro

Nyolc hónappal azután, hogy az RMDSZ megszavazta azt a bizalmatlansági indítványt, amelyik a Dancila kormány bukásához vezetett, Marcel Ciolacu vezetésével a PSD nagyon eredeti módon „bosszút állt”: újabb 5 éves mandátumot szavazott meg egy RMDSZ-esnek a CNCD élére.

A PSD tagjai gyorsan elfelejtették, hogy az RMDSZ 2019 októberében „megdöntötte” a kormányukat. Mi több, a PSD tagjai gyorsan elfelejtették, hogy egy évvel ezelőtt, hogy az RMDSZ beletörölte a lábát a PSD kormányba az ugyancsak az RMDSZ által provokált úzvölgyi temető botrányával. 2019-ben, aki akarta láthatta, hogy az RMDSZ Magyarország érdekében tevékenykedik, megvetéssel kezelve az akkori politikai vezetést, azaz a PSD képviselőit.

Mit tett Marcel Ciolacu, a PSD jelenlegi vezetője, amikor eljött az idő, hogy visszatérítse a szívességet az RMDSZ képviselőinek, amiért azok olyan utálatos módon viselkedtek a PSD képviselőivel? Nos, pontosan ezt tette: visszaadta az RMDSZ képviselőinek a szívességet és Asztalos Csaba mellett szavazott egy új, ötéves időszakra a CNCD élén.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács az RMDSZ intézménye, nem a román államé

A tegnapi szavazás, legalábbis számomra, egy nagyon fontos kérdést tisztázott. Hogy a CNCD nem a román állam intézménye, ahogy tévesen és ostobán gondoltam. Nem! A CNCD az RMDSZ magánintézménye, az egyetlen és örök politikai párt, amely vezetheti a CNCD-t. 18 nemzeti kisebbség él Romániában, de a CNCD-t kizárólag az RMDSZ irányíthatja (ez a kérdés önmagában a többi romániai nemzeti kisebbség etnikai kritériumok alapján történő megkülönböztetést jelenti! De ez csak egy részlet, amely senkit sem zavar).

Miután a Parlament tegnap szavazott a CNCD új ötéves megbízatásáról az RMDSZ tagja, Asztalos Csaba esetében, ma a CNCD elnökévé választották további ötéves hivatali időre. Kevesen tudják, hogy Asztalos Csaba 15 éve az intézmény elnöke és 18 éve a CNCD tagja.

Asztalos úr problémája nem az, hogy az RMDSZ tagja. Egyszerű román állampolgárként a véleményem az, hogy Asztalos problémája az, hogy noha a román állam tisztviselője, akit Románia Parlamentje nevez ki, úgy viselkedik, mint egy magyarországi állami tisztviselő. Ahelyett, hogy a román parlament által kinevezett tisztségviselőhöz illő diszkréció és egyenértékűség szerint cselekedne, Asztalos inkább egy sajátos arroganciát használ, ami inkább jellemző egy birtoka felett uralkodó grófra.

Asztalos az ún. székelyföld etnikai szeparálódásának lelkes támogatója. Noha az állam tisztviselője és diszkréciót kellene mutatnia, Asztalos nyilvánosan támogatja a területi autonómiát etnikai kritériumok alapján, amelyért az RMDSZ is tevékenykedik, és amelyet Magyarország támogat.

Asztalos, román állami tisztviselőként, átvette és terjesztette a nyilvános térben az RMDSZ által kezdeményezett hamis híreket a gyergyóditrói RMDSZ polgármesterrel kapcsolatban. Noha a parlament által kinevezett román tisztviselő, és tartózkodnia kellene az elfogult nyilvános nyilatkozatoktól, Asztalos ebben az esetben az RMDSZ politikai biztosaként és Magyarország tisztviselőjeként viselkedett, felelőtlenül terjesztve a hamis híreket.

Nyilvános fellépései révén Asztalos Budapest hangjává válik Bukarestben, amint ezt az év elején egy interjúban bizonyította.

Asztalos vezetése alatt a CNCD-t a románok etnikai tisztogatási eszközeként használják Kovászna és Hargita megyében. Bár már tucatnyi határozatot hozott, amelyek megállapították a Kovászna és Hargita megyei románok etnikai tisztogatási folyamatát, és bár törvényi kötelezettsége van arra, hogy intézkedéseket tegyen ennek a folyamatnak a megállítására, az Asztalos vezette CNCD megtagadja, hogy a két megye lakosságának érdekében cselekedjen, akiket még Asztalos párttársai is diszkriminálnak.

AZ Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, az RMDSZ tag Asztalos Csaba Ferenc, a Parlament által kinevezett román állami tisztségviselője 2020. január 21-én részt vett a Lucian Boia díszítésére a Magyar Nagykövetségnél szervezett ünnepségen. Asztalos nem magyarázta el nyilvánosan, miért volt ott egy magánszemélyt célzó rendezvényen. Ennek oka azonban nyilvánvaló azok számára, akik követik a tevékenységét.

Marcel Ciolacu úgy véli, hogy évtizedekig vezeti majd a PSD-t. Liviu Dragnea is ugyanezt gondolta, amikor nyomorúságos engedményeket tett az RMDSZ-nek. Sem Dragnea, sem Ciolacu nem értik a méltóság fogalmát, és e kettőnek ez a hiányossága csodálatosan szolgálja az RMDSZ és Magyarország érdekeit.

Forrás: dantanasa.ro

 

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy